NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 280 millió forint uniós támogatás Baktalórántháza városközpontjára2010. november 19.

Az Észak-Alföldi Operatív Program keretében Baktalórántháza városa uniós támogatást nyert városközpontja rehabilitációjára. A sikeres pályázat eredményeként közel 370 millió forintos beruházás kezdődhet el az egyik leghátrányosabb helyzetű magyarországi kistérség központjában.

Baktalórántháza Város Önkormányzata, illetve a Baktalórántháza és Vidéke ÁFÉSZ konzorciumban nyújtotta be pályázatát a városközpont megújítására. A település kistérségi központi szerepet tölt be, vonzáskörzetében tizennyolc település található. A baktalórántházi kistérség a 311/2007. számú kormányrendelet értelmében azon 33 leghátrányosabb helyzetű kistérség egyike, amelyeket komplex programmal kell segíteni, elsősorban  a fejlesztések munkahelyteremtő hatásának erősítésével.

A több mint 280 millió forint uniós támogatású program során több építési beruházás valósulhat meg. A projekt során felújítják a polgármesteri hivatalt, új parkolókat létesítenek, illetve a városháza környezetében parkot alakítanak ki.

A beruházás keretében felújítják az óvoda épületének homlokzatát, kicserélik a nyílászárókat. A Kistérségi Szociális Központ épülete is teljesen megújul, tetőszerkezetét megerősítik, illetve kicserélik. Rendbe hozzák a járdákat, és növelik a zöldfelületek arányát, a környezetet kerti bútorokkal, virágládákkal teszik esztétikussá.

A művelődési ház bővítése során konferenciaterem, próbaterem, valamint három irodahelyiség kerül kialakításra. Az akadálymentes közlekedést, az emeletre való feljutást lépcsőn járó eszköz segíti majd. A térségi igazgatási központ és könyvtár külső rekonstrukcióját is elvégzik.

A város gazdasági funkcióinak erősítése érdekében szolgáltatóház épül, illetve kereskedelmi egységeket újítanak fel. A szolgáltatóház a kor színvonalának megfelelő kereskedelmi és banki szolgáltatásokat nyújt a lakosság számára.

Baktalórántháza a kistérség központja és földrajzi helyzetéből adódóan tömegközlekedési csomópont is. A városi közlekedés megkönnyítése érdekében autóbusz öbölpár épül, illetve buszváró épületet létesítenek. A buszváróban akadálymentes mellékhelyiségeket alakítanak ki. A buszöblök körüli környezetrendezést és a csapadékvíz elvezését is megoldják. A közbiztonság javítása érdekében térfigyelő rendszert építenek ki a városközpont frekventált területein.

A fejlesztés eredményeként a településrészek fizikailag megújulnak, vonzó és élhető városi környezet alakul ki. A teljes beruházás befejezése 2011. október végére várható.

Az Észak-Alföldi Operatív Program „Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések a komplex programmal segítendő LHH kistérségekben” című pályázatán eddig hat nyertes projekt született. Baktalórántháza mellett, a következő városok részesülhetnek támogatásban: Biharkeresztes, Kunhegyes, Nyírmada, Mátészalka és Vásárosnamény. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja a 2 milliárd forintot.