NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megújul a városközpont Baktalórántházán2010. november 19.

Baktalórántháza - A 2010-es esztendő az alapkőletételek éveként kerül majd be Baktalórántháza történetébe. Ez év május 18-án ugyanis a járóbeteg szakrendelő alapkövét tette le az önkormányzat, november 18-án pedig a második legnagyobb beruházás, a városközpont rehabilitációjának kezdetét jelző alapkőletételi ünnepséget rendezte meg a település vezetése.

– Egy fél év elteltével ismét történelmi nap virradt ránk, hiszen a második legnagyobb beruházás kezdődik meg a város életében. Sem a községi időszakban, sem a várossá válás óta nem volt városközponti fejlesztés Baktalórántházán, pedig egy egységes városkép kialakítása régóta igénye a lakosságnak. Ugyanakkor a tervek szerint visszakapjuk a járási székhely státuszt, s ez a térségi szerep is indokolja a felújítást, hiszen 19 település 35 ezer lakója intézi ügyeit a városunkban, amely a megye földrajzi középpontja – mondta az ünnepség előtti sajtótájékoztatón Nagy Lajos polgármester, aki felvázolta az előzményeket is.

– A leghátrányosabb kistérségeknek szánt program keretében a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás a „Nem mondunk le senkiről” kiemelt fejlesztési programja 2009. május 9–én támogatói döntésben részesült. A programon belül a "Baktalórántháza városközpont rehabilitáció" című területfejlesztési projektterv 290 millió forint támogatási összegben részesülhetett.

A város önkormányzata és a Baktalórántháza és Vidéke ÁFÉSZ konzorciumban benyújtotta pályázatát az 5.1.1/G kódszámú "Funkcióbővítő integrált települési fejlesztések a komplex programmal segítendő leghátrányosabb helyzetű kistérségekben" című pályázati kiírásra az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez. A pályázat pozitív elbírálásban részesült. A támogatási szerződés 2010. szeptember 23-án került aláírásra.

Lipők Sándor országgyűlési képviselő azt emelte ki a rendezvényen, hogy a nagyszabású beruházás gyümölcse nemcsak a városban élők, hanem a kistérség minden lakójának életét befolyásolja majd. Fodor András, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója arról szólt, hogy számos településen évtizedes lemaradásokat kell behozni a városok arculatának fejlesztésével, amelynek lakosságmegtartó ereje is van.

A beruházás során az egységes városi arculat érdekében a 820 hrsz. alatti ABC épületét felújítják, bővítik, magas tetővel látják el, s ugyancsak magas tetőt kap a Kovács Üzletház és az italdiszkont. Kiépül továbbá kettő darab buszöböl-pár aszfalt burkolattal 1.800 négyzetméternyi felülettel, készül kiemelt szegély, valamint térburkolatot kap 420 négyzetméter nagyságú peron és járda, s lesz környezetrendezés is.

Rehabilitálják a városközpontot

A Városháza környezetében 370 négyzetméter felületen térkő burkolattal gépjárműparkoló épül meg. A megépítendő harminckét parkolóból kettő a mozgáskorlátozottak parkolását segíti majd elő. Épül továbbá aszfalt burkolatú bejáró és közlekedő út 540 négyzetméter felülettel, víznyelőkkel, szegélyekkel, táblákkal, kiegészítőkel. A nagyszabású beruházás során megújul a városháza épülete is. Egyrészt újravakolják és színezik az épületet, másrészt kicserélik a külső nyílászárókat, s felújítják a bádogos szerkezeteket is. A városháza előtt lévő gyepráccsal burkolt parkolót elbontják, a helyére 360 négyzetméter felületen térburkolattal ellátott gépjárműparkolót építenek 23 férőhellyel, szegélyekkel, kiegészítőkel. A meglévő óvoda épületét is átfedik, a homlokzatot hőszigetelik, a külső nyílászárókat cserélik. A szakemberek végeznek majd bádogozási munkálatokat is, az üzemen kívüli kéményeket pedig visszabontják a födémig. A meglévő térségi igazgatási- és könyvtár épület tetőhéjazatát is lecserélik, a külső fa nyílászárókat felújítják. A helyi védettséget élvező kistérségi szociális központ épülete is megújul, az előtte lévő területet peedig parkosítják.

A legnagyobb átalakulás a művelődési házat érinti: lesz külső és belső felújítás, valamint átalakítás, ugyanis bővül egy kettőszintes épületrésszel. A földszinten szolgáltató házat alakítanak ki, az emeleten pedig előadótermet, irodát, szociális helyiségeket alakítanak ki. Térfigyelő rendszert is telepítenek a városközpont jelentősebb területein. A városközpont felújítása a tervek szerint 2011. október 31-én fejeződik be.

Forrás: Szabolcs Online