NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták az A38 Hajó új épületrészét2010. november 22.

Majdnem háromszáz tonna acél, üveg és vasszerkezet, mindez egy letisztult, hófehér épületbe zárva: 2010. november 16-án befejeződött egy közel másfél éve tartó budapesti kulturális beruházás. Ünnepélyes hivatalos megnyitó keretében megnyílt Budapest új kiállító- és előadóterme, a Petőfi híd budai hídfőjénél horgonyzó A38 Hajó mellé csatolt úszómű. A beruházáshoz nyújtott segítséget a Közép-Magyarországi Operatív Program 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatása, melynek köszönhetően az A38 Hajó továbbra is kulcsfontosságú szereplője lesz a magyarországi és kulturális turizmusnak.

Ezúttal – szemben az A38 Hajó jelenlegi megoldásával – nem egy kész hajó átalakításából jött létre új tér, hanem egy teljesen új „úszómű” készült, melynek formavilága az egyik legősibb folyami teherszállító-típusra, az úgynevezett dereglyére utal. A csaknem ötven méter hosszú, tizenegy méter szélességű és négy méter belmagasságú, kb. 60 centiméteres merülésű építmény a jelenlegi hajóról lesz megközelíthető annak mostani bejáratán keresztül, valamint a víz felől vízibuszok és kishajók köthetnek ki itt. A két test közötti átjárást négy híd teszi lehetővé, amelyek közül a főbejáró-híd alkalmas a fogyatékkal élők biztonságos közlekedésére is. Az objektum belsejében egy vízre néző tér kapja a fő hangsúlyt. Ezt a főtermet kiállítások megrendezésére, filmvetítésre, kisebb előadások megtartására tervezték, valamint lehetőség nyílik majd benne multimédia alkotások bemutatására is.

Az A38 Hajó 2003. április 30-án nyílt meg, és az elmúlt hét év alatt Budapest egyik legfontosabb kulturális központjává vált. A hajó a megnyitása óta jelentősen kinőtte a rendelkezésre álló teret: az eddigi hét és fél év alatt megrendezett több mint kétezer kulturális rendezvény bebizonyította, hogy elodázhatatlan a bővítés. Mindenekelőtt a hajó
megszokott profilját (koncertek, zenei fesztiválok, dzsessz-, világzenei és kortárs könnyűzenei események) szerették volna bővíteni. A civil kezdeményezésre hét évvel ezelőtt létrejött intézményben az évek során csaknem kétezer kulturális és művészeti eseményre, koncertre, fesztiválra, színházi előadásra, könyvbemutatóra, kiállításra került sor, melyek összesített látogatószáma jóval meghaladja a százezer főt. A gazdag programkínálat egyetlen hátulütője, hogy az A38 "kinőtte" a rendelkezésre álló teret - az egykor építészeti nívódíjjal kitüntetett, egykori ukrán uszályból átalakított "épület" immár szűkké vált. A folyamatosan bővülő, egyre gazdagabb programkínálat, az újabb és újabb kulturális szolgáltatások (mint például a hajón tartott események professzionális szintű audiovizuális rögzítése) az A38 Hajó bővítését tették szükségessé.
Az A38 Hajó e nagyszabású beruházásának központi eleme egy, a jelenlegi hajó mellé lehorgonyzott úszómű, amelyben - különleges belsőépítészeti megoldásainak (áthelyezhető falak, az igényeknek megfelelően gyorsan, egy óra alatt kialakítható terek stb.) köszönhetően - igazi multifunkcionális tér jött létre. E tér kiállítások, tudományos szimpóziumok, oktatási rendezvények, illetve előadó-művészeti események lebonyolítására alkalmas. Emellett az úszómű fontos funkciója a fővárosi tömegközlekedésben való részvétel, különös tekintettel a dunai hajózásra.

Az új multifunkcionális terem nem egyszerűen egy a budapesti művészeti galériák sorában. A tervek szerint ezer szállal kapcsolódik majd az A38 Hajó egyéb kulturális-művészeti eseményeihez. Az úszómű megépítésének fontos oka volt, hogy így nagyszabású, szervesen összefüggő, komplex kulturális eseménysorozatokat hozhatnak létre.