NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatásból tovább szépül Székesfehérvár történelmi belvárosa2010. november 22.

A harmadik ütemmel folytatódhat Székesfehérvár történelmi belvárosának rekonstrukciója. A pénteken aláírt támogatási szerződéssel hivatalosan is zöld utat kapott a több mint kétmilliárd forintos, két évre tervezett beruházás. A lakók életkörülményeinek javítása mellett a város újabb nagy lépést tesz történelmi örökségünk ápolása és a turizmusfejlesztés területén. A projektre a város önkormányzata a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében több mint 1,7 milliárd forint uniós támogatást nyert, a beruházás teljes költsége meghaladja a 2 milliárd forintot.

A fejlesztések során befejeződhet Székesfehérvár egyik legnagyobb és legszebb műemléképületének, a Hiemer-Font-Caraffa háznak a felújítása, mely a továbbiakban is közfunkciót lát majd el, de a tervek szerint ide költözik a Babamúzeum is. A pezsgő kulturális életéről híres városban új, multifunkcionális rendezvényterem létesül, a már létező étterem pedig kényelmes vendégtérrel bővül majd.

A projekt keretében megújul a Fő utca, a teljes közműcsere után a műemlékvédelmi előírásoknak megfelelő díszburkolatot alakítanak ki egészen a Magyar Király Szállóig. Ezen fejlesztések, és a műemléki környezethez méltó új díszkivilágítás nemcsak régi romantikáját adja vissza a város szívének, de a fogyatékkal élők és babakocsit toló anyukák számára is biztonságosabbá teszi a közlekedést. A turisták és az itt élők mellett a rehabilitáció várhatóan az itteni kisvállalkozókat is érinti majd, hiszen a boltok és vendéglátó egységek forgalmának fellendülését várják az impozáns környezettől.

A műemlékek megvilágítására is jut majd pénz, hamarosan a Székesfehérvárra utazó turisták éjszakai sétáik során is gyönyörködhetnek a város látnivalóiban. Egy vendéglátó és egy kereskedelmi egység portálja is megújul, fúgázzák majd a Városház tér és Liszt Ferenc utca járófelületét a Vörösmarty Színház mellett pedig egy szökőkút kap helyet.

Ahogyan az eddigi ütemek során, így most is igen körültekintően járt el a város vezetése; több tervezőt is megkerestek, hogy az új sétálóutca valóban a történelmi belvároshoz illeszkedő, a városlakókat hosszú évekig szolgáló módon születhessen ujjá. Az eredményekre kevesebb, mint két évet kell várnunk.

A látványtervek már elérhetőek a www.szekesfehervar.hu oldalon.