NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Igazi középkor a sümegi várban uniós támogatással2010. november 23.

Sümeg Város Önkormányzata több mint 682 millió forint uniós támogatást nyert a Közép-Dunántúli Operatív Program keretében a sümegi vár integrált turisztikai fejlesztésére. A beruházás összköltsége 822 millió forint.

„A sümegi vár integrált turisztikai megújítása” című fejlesztési projekt keretében az Öreg-torony alsó termében panoptikum létesül, felújítják a kápolna külső és belső terét. A jelenlegi ajándékbolt helyén lesz a lovagterem, ahol fegyverkiállítást rendeznek be, amely a 16-17. századból származó szúró és vágófegyvereket mutatja majd be.

Az európai uniós támogatás révén a kis bástya védőtetőt kap, elvégzik a felvonóhíd rekonstrukcióját is.

A beruházás keretében 6 ezer négyzetméternyi kőfalazatot javítanak ki, megújul a vár kertje is, összesen 227 lámpatestet szerelnek fel.

A projekt részét képezi még a hangosítás és a fénytechnikai berendezések beszerzése, valamint audio guide rendszer kiépítése. Az esélyegyenlőség érdekében biztosítva lesz a mozgáskorlátozottak számára a várba történő feljutás.

A sümegi vár megújulásának eredményeként, olyan turisztikai attrakciófejlesztés valósulhat meg, mely újabb látogatókat vonz a térségbe.

A Közép-Dunántúli Operatív Program „Régió arculatát meghatározni képes turisztikai vonzerők támogatása” című pályázatán kilenc nyertes projekt született. A nyertes pályázatokra megítélt uniós támogatás összege meghaladja az 5,3 milliárd forintot.