NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Felújították a Körös-éri belvízi csatornarendszert2010. november 24.

Befejezéséhez érkezett a „Körös-éri belvízfőcsatorna mederfejlesztése és rekonstrukciója” című projekt. A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében megvalósult beruházás ünnepélyes zárórendezvényét tegnap tartották Nagykőrösön. A közel egymilliárd forint összértékű fejlesztés 100%-os uniós és hazai társfinanszírozásban valósult meg.

A Körös-ér öblözetének térsége jelenleg a népesség elvándorlása, a környezeti értékek pusztulása miatt társadalmi, gazdasági, környezeti, ökológiai szempontból hátrányos helyzetű. A térséget évről-évre sújtó aszályok, a mezőgazdasági termelés visszaszorulása mellett időről-időre problémát okoznak a nagy esőzések okozta belvízkárok, melyekre megoldást jelent a kül- és belterületi csapadékvíz elvezető rendszerek kiépítése.

A mostani fejlesztés keretében több mint 40 kilométer hosszan újítottak fel csatornákat. A beruházásnak köszönhetően a vízszállító képesség növelésével a belvízmentesítésbe bekapcsolható belterület nagysága háromszorosára nőtt.

Kapacitásnövelés, rehabilitáció, értékteremtés a belterületen, belvízgazdálkodás, környezetkímélő mederhasználat, költségtakarékos üzem külterületeken – címszavakban ezek a Kőrös-ér mentén elvégzett munkálatok főbb célkitűzései. A zártszelvényű csatornaszakaszok, illetve a kapcsolódó mederrészek rekonstrukciója fenntartható mederállapotokat hoz létre, a part menti területek rehabilitációja összhangot teremt a település épített és természeti környezete között. A hozzáférhető vízkészlet növekedése elősegíti a talajvízpótlást, a felszíni vízkészletek térbeni és időbeni egyenlőtlenségeinek részleges ellensúlyozását. A vizes élőhellyé válás feltételeinek megteremtése a vízi ökoturizmus fellendülését eredményezheti, ezzel növelve a külterület népességmegtartó képességét és vonzerejét.