NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Átadták az uniós forrásból felújított debreceni Emlékkertet2010. november 29.

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata sikeres pályázatának eredményeként, a „Debrecen Belváros funkcióbővítő városrehabilitációja” elnevezésű, közel 2 milliárd forint összköltségű kiemelt projekt megvalósítását a Magyar Állam és az Európai Unió az Észak-Alföldi Operatív Program forrásaiból közel 1,5 milliárd forinttal támogatja. A beruházás egyes elemeinek átadására szombaton került sor.

Az Emlékkert, a Romkert és a Verestorony rekonstrukciója a városrehabilitációs projekt beruházásai közül – a Halköz megújítása után – másodikként készült el.
Az Emlékkert rendezése során új vonalvezetésű burkolt utak épültek, térvilágítási kandelábereket, park- és utcabútorokat helyeztek el. A terület kovácsoltvas jellegű elemekkel lett körbekerítve, valamint a kertészeti terv alapján a park növényállománya is megújult. Befejeződött a Verestorony környezetének és sérült falainak felújítása, maga a torony pedig üvegtetőt kapott.

debrecen

 

Megvalósult a Romkert sérült falazatainak, téglafelületeinek felújítása és konzerválása, a padlóburkolatok megújítása, cseréje. A felújítás előtt szabadon álló falakat acél tartószerkezetű üvegtetővel fedték le, ezáltal olyan kiállítótér jött létre, amely alkalmas helyszíne lesz a Nagytemplom helyén egykor álló András-templom, illetve a középkori Szt. András templom feltárása során felszínre hozott kőelemek bemutatásának. Az akadálymentes kiállítótér teázóval és vizesblokkal, a vizesblokk tetején pedig kisebb kulturális programok megrendezésére alkalmas mini szabadtéri színpaddal készült el. Az északi kápolna helyreállítása során újrafaragták a Sárkányos kaput, valamint a padlószint alatt talált eredeti falmaradványokat is feltárták.