NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Január 1-ig véleményezhetők a 2011-13-as akciótervek környezeti jelentései2010. december 2.

December 2-tól harminc napon, át január 1-ig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján található partnerségi fórumon (www.nfu.hu) keresztül bárki véleményezheti a gazdaságfejlesztési, a humáninfrastruktúra-fejlesztési, a közlekedésfejlesztési és a környezetfejlesztési területek környezetre és fenntarthatóságra gyakorolt hatásait bemutató környezeti jelentéseket. Az Ügynökség köszönettel vesz minden konstruktív véleményt, amelyek a társadalmi egyeztetést követően, elfogadás esetén bekerülnek a jelentések végleges változatába. A javaslatokat az akcioterv_skv@nfu.gov.hu e-mail címre várjuk.

A 2/2005. (I.11.) Korm. rendelet értelmében stratégiai környezeti vizsgálatnak (SKV) kell alávetni a jelentős környezeti hatással járó akcióterveket. Ennek megfelelően az NFÜ elkészíttette az akciótervek hatásairól szóló környezeti jelentéseket, s társadalmi egyeztetésre bocsátja azokat.  

A stratégiai környezeti vizsgálati jelentések elemzik a 2011-2013-as akciótervek környezetre és fenntarthatóságra gyakorolt hatásait, de alternatív javaslatokat is megfogalmazhatnak a benne foglalt beavatkozásokkal kapcsolatban.  

  

Mindez azért fontos, mert az egyes pályázati kiírások véglegesítésénél az SKV megállapításai is érvényesülni fognak. 30 napon át lehetőség nyílik arra, hogy a környezeti értékek érvényesüléséért elkötelezett személyek és szervezetek befolyásolják az uniós források felhasználását ezen szempontok alapján is.

Az SKV a környezeti szempontok figyelembe vételét értékeli és fontos szerepet szán a társadalmi részvételnek. A környezetre esetlegesen kockázatot jelentő beavatkozásokat, intézkedésekre már a programozás fázisában felhívja a figyelmet.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a stratégiai környezeti vizsgálati jelentésekhez kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2011. január 1-ig várjuk az akcioterv_skv@nfu.gov.hu e-mail címre.