NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Regionális pénzek multinacionális vállalatoknak2010. december 3.

Az Európai Unió régiói mellett több, globálisan is tevékeny nagyvállalat részesült a regionális támogatásokból. Az egyik legnagyobb kedvezményezettnek ebből a körből az IBM számít, amely több mint 24 millió euro támogatást kapott.

Fegyvergyártók és multinacionális cégek is részesültek az EU regionális alapjából – írja a Financial Times és a Bureau of Investigative Journalism közös kutatására hivatkozva az EUobserver. Eszerint bár a legtöbb pénzt valóban a régiók és az olyan állami cégek szívták fel, melyek egyebek között a közutak építéséért, a vasúti fejlesztésekért vagy éppenséggel a szennyvíztisztító rendszerek kiépítésért felelnek, ám a támogatásból jutott, illetve jutni fog a multiknacionális vállalatoknak is.

Az egyik legnagyobb kedvezményezettnek ebből a körből az IBM számít (24 millió euró támogatással). Ebből 15,6 millió euró jutott egy wroclawi szolgáltató központ kiépítésére, 2,6 millió egy – a lengyelországihoz hasonló – csehországi, 985 ezer euró pedig egy magyarországi létesítmény számára. A pénzből ugyanakkor jutott a cég olaszországi, hollandiai és spanyolországi beruházásaira is.

A repülés- és űrtechnikával foglalkozó amerikai Honeywell 4,2 millió eurót kapott arra, hogy egy K+F-központot hozzon létre Csehországban. Az Euobserver szerint a Honeywell egyebek között olyan irányító rendszerek előállításával foglalkozik, amelyeket azután a rakétáknál és egyéb, úgynevezett irányított fegyvereknél alkalmaznak.

Mindemellett az Airbus repülőgép gyártásáról is elhíresült EADS is kapott a regionális pénzekből: az óriásvállalat – a foglalkoztatás fokozása címén – a lengyelországi üzemeire 1,5 millió eurót, a spanyolországira pedig 1,1 millió eurót kapott. Az EU további 750 ezer euróval támogatta a céget a repülőgépek villámcsapás elleni védelmének kidolgozásáért.

A fentieken túl a kedvezményezettek között található még a telekommunikációs Nokia Siemens Networks, az élelmiszerláncot működtető Lidl, vagy a bútorforgalmazó Ikea. De a listán helyet kaptak olyan multinacionális vállalatok is, mint a Coca Cola vagy a McDonalds.

A regionális támogatásokból ugyanakkor a gyógyszeripari cégek is részesültek, így például a GlaxoSmithKline 1,8 millió, a Pfizer pedig 196 ezer euró támogatásban részesült.