NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az emberi testen kívül: különleges komplexum Debrecenben - Bokrétaünnep a Debreceni Egyetemen2010. december 3.

Több mint kétmilliárd forintból épít új in vitro diagnosztikai tömböt – vagyis az emberi testen kívül elvégezhető vizsgálatokra specializálódó labordiagnosztikai komplexumot – a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC). A nagyszabású beruházás tegnap jutott szerkezetkész állapotba, az ilyenkor szokásos bokrétaünnepségen Halász János parlamenti államtitkár és Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is részt vett.

Az in vitro diagnosztikai tömb – a Debreceni egészségközpont fejlesztési projekt részeként – az Új Magyarország Fejlesztési Terv TIOP 2.2.7 pályázata keretében valósul meg, a kivitelezését a Hunép Zrt. és a Magyar Építő által létrehozott konzorcium végzi. Az új labordiagnosztikai épületet jövő nyáron vehetik birtokba a gyógyítók és a betegek. A bokrétaünnepségen Halász János hangsúlyozta, az egészségügyi struktúra átalakításának fontos része a betegutak ésszerűsítése, vagyis annak világossá tétele, hogy melyik ellátás hol vehető igénybe. A strukturális reform fő célja, hogy a betegellátás a betegek érdekeinek messzemenő figyelembevétele mellett a lehető leghatékonyabb legyen. E célkitűzés megvalósítását szolgálják az olyan beruházások, mint amilyen az új debreceni labordiagnosztikai komplexum – mondta. Kósa Lajos kiemelte, az in vitro diagnosztikai tömb XXI. századi műszerezettsége teljesen új perspektívát nyit a betegségek gyors és megbízható diagnosztizálásához, és további nagy előnye, hogy egyszerre képes kiszolgálni az alap- és szakellátást.

A DEOEC országos feladatokat ellátó intézményként a legmagasabb szintű egészségügyi beavatkozásokat köteles biztosítani, az ehhez szükséges feltételrendszer fejlesztését szolgálják az EU-pénzekből megvalósuló modernizációs beruházások – mondta lapunknak Paragh György, a DEOEC elnöke. Az in vitro diagnosztikai tömb ebbe a fejlesztési sorba illeszkedik, jelentőségét az adja, hogy valamennyi emberi testen kívül végzendő laborvizsgálathoz szükséges rendelő ebben az épületben kap majd helyet. A laboratóriumokban klinikai kémiai, hematológiai, immunológiai, mikrobiológiai vizsgálatokat egyaránt végeznek, így ha egy betegnél több diagnosztikai ellátás elvégzése is szükséges, nem kell őt több helyszínre küldözgetni, így a betegutak szervezése is jobbá – orvos és beteg számára egyaránt kényelmesebbé, és ugyanakkor olcsóbbá – válik.

Lényeges változást hoz a jelenlegi állapothoz képest a minták in vitro diagnosztikai tömbbe juttatása is. A klinikákról a vizsgálati anyagokat nem futárok, eljárók viszik, hanem pneumatikus csőrendszeren keresztül rádiófrekvenciával jelölt kapszulákban érkezik meg a vizsgálati helyre, a vizsgálati eredményeket pedig a mintát küldő klinika online rendszeren kapja meg. Ez az eljárás csökkenti a diagnosztikai vizsgálatokhoz szükséges időt, a betegségek gyors felismerése pedig javítja a gyógyulás esélyét, csökkenti a betegek várakozási idejét. A tömbösített egységben a kutató-fejlesztő intézetek együttműködésével lehetőség nyílik közös módszertani eljárások kialakítására és közös klinikai tanácsadói konzultáció fenntartására is. Ami az in vitro diagnosztikai tömb esetében világszínvonalú újdonságot is jelent, az a személyre szabott medicina, amelynek segítségével lehetővé válik az örökletes betegségek megállapítása, beleértve azok megfelelő egyéni gyógykezelését is.

Az in vitro tömb fog helyet adni a Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézetnek is. Ez az intézmény Magyarország legnagyobb forgalmú laboratóriumainak egyike jelenleg is, több mint 300-féle diagnosztikai vizsgálatból csaknem négymilliót végeznek itt évente. A laboratóriumi vizsgálati kérések döntően a DEOEC klinikáiról érkeznek, de speciális vizsgálatokra az ország minden részéből küldenek mintákat. Számos öröklődő betegség vizsgálatakor – többek között vese- és anyagcsere-betegségek, leukémia, trombózis, cukorbetegség – jutottak jelentős új felismerésre az intézet orvosai és tudományos munkatársai. A kiadott leletek egy része úgynevezett interpretatív lelet, ami azt jelenti, hogy a vizsgálatot kérő klinika nemcsak a meghatározás számszerű eredményét kapja meg, hanem a gyakran bonyolult adatok értelmezésében is segítséget nyújt egy szöveges laboratóriumi szakvéleménnyel. Az új, korszerű épület tovább javítja munkájuk hatékonyságát, és a zsúfoltság is megszűnik. 

Forrás: Magyar Nemzet Online