NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kis-Magyarország Botanikus Kert uniós támogatásból2010. december 7.

A Dél-Alföldi Operatív Program közel 220 millió forintos uniós támogatásának köszönhetően befejeződött a Kis-Magyarország Botanikus Kert kialakítása. A csaknem 445 millió forint összértékű beruházás átadására szombaton került sor Jakabszállás külterületén. A projekt 93 ezer négyzetméteren méretarányosan mutatja be Magyarország domborzatát és főbb növényeit. Ezzel olyan páratlan turisztikai attrakció jön létre, amely turisták tízezreit vonzhatja majd a térségbe.

Az 1: 1000-es lépték kellően nagy, és mégis emberközeli méretarány e nagyon is élő „térképnek”. Egy jó óra alatt a botanikus kertet körbe lehet sétálni, a Dunát a legnagyobb szélességénél is át lehet majd ugrani, könnyedén átláthatunk a szomszéd településekre. Bárhol állunk, láthatjuk hegyeinket. Úgy fedezhetjük fel hazánkat, mintha 1000-1800 m magasan, repülőgéppel siklanánk a táj felett.
Nem csak a gyermek, de mi felnőttek is élvezzük, ha felállunk egy székre, felmegyünk egy kilátóra, egy dombra, mert szokatlan, más perspektívából látjuk a világot. Óriások lehetünk, de nem egy fantáziavilágban. Egy centis kocka a tenyerünkben apróság, de letéve lábunk előtt házunkat, otthonunkat jelképezi méretarányosan. E csoda hat majd minden vendégre, aki meglátogatja e parkot.
Ez a kicsinyített Magyarország a béke szigete lesz, egy „ökoparadicsom”, az összefogás, az együvé tartozás szimbóluma. Öröm lesz vidékeit bejárni. Mindenütt tisztaság, rend, ápolt pázsit, gondozott kertek, gyönyörű erdők, kristálytiszta víz.


magyarkert

A tájak, tájegységek, a települések jellegzetességeit „megépíthetik” majd az érintettek. Felhívhatják magukra a figyelmet, megmutathatják magukat, interaktív adatbázisban propagálhatják értékeiket, így mindenki aktív részese lehet az építésnek, a kert szépítésének. A csendre, a nyugodt sétára vágyók tücsköt, énekes madarat hallhatnak, de a nagyobb mozgásigényt is levezethetik majd a világszínvonalú játszótéren, kalandparkban. A technika szerelmesei is találnak majd izgalmat. Az adrenalinfüggők terepautózhatnak, motorozhatnak, repülhetnek, lovagolhatnak, fogatot hajthatnak. A családi kikapcsolódást, regenerálódást a termál-tó köré épített üdülőfalu biztosítja majd. Lehet finomakat enni, gyógymasszázst felvenni, cigány zenét húzatni. Utolérhetetlen hangulatú rendezvényekben is része lehet az ide látogatóknak. A szabadtéri színház programjai, a koncertek, hangversenyek a legkényesebb igényeket is kielégítik majd.

Egy botanikus kert önmagában is varázslatos. Minden napszakban, évszakban más. Évről évre fejlődik, nő, impozánsabb lesz. A Magyarkert azonban több ennél: integrál, turisztikai szolgáltatást nyújt, ökoközponttá válik, oktat, nevel, szórakoztat, és talán példát mutat, mintát ad.