NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az Európai Bizottság pozitívan értékelte az operatív programok előrehaladásának eredményeit2010. december 7.

Az Európai Bizottság képviselői hazánkba látogattak, hogy tájékozódjanak az operatív programok előrehaladásáról. A megbeszélések egy héten át tartottak, melyek keretében az összes operatív programot áttekintették. Az utolsó napon került sor az eredmények összegzésére, ahol a bizottsági delegáció vezetője, Jean-Marie Seyler elmondta, hogy Magyarország alapvetően jó irányban halad a források felhasználásában és örvendetes, hogy elkezdődött azoknak a stratégiáknak a kialakítása, amelyek korábban hiányoztak (pl.: egészségügy, környezetvédelem).

Jean-Marie Seyler (az Európai Bizottság Regionális Politikáért felelős Főigazgatóságának Bulgáriáért, Ciprusért, Görögországért, Magyarországért és Romániáért felelős Igazgatóságának vezetője) a zárónapon ismertette, hogy hazánk jó úton halad a források felhasználásában, kiemelte ugyanakkor, hogy az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak – köztük Magyarországnak – nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a Kohéziós Politika eredményeinek beazonosítására, illetve azok kommunikációjára az Európai Unió állampolgárai felé. Kiemelten fontosnak ítélte emellett a partnerség jelentőségét. Hangsúlyozta azt is, hogy a támogatások célja az Európai Unió régiói közötti fejlettségbeli különbségek csökkentése, és ezt mind a végrehajtás, mind az eredmények számbavétele során kiemelten figyelembe kell venni.

A horizontális témák bemutatása során a Bizottság leginkább a kohéziós politika területi kiegyenlítődésre gyakorolt hatásairól érdeklődött. A jövedelmek és a kohéziós források területi eloszlása kapcsán jelezték, hogy a jövőben lehetőség szerint figyelembe kell venni a területi szempontokat az eredményességi mutatók vizsgálata során, illetve be kell mutatni a forrásfelhasználás területi kohéziót erősítő hatásait is. Érdeklődésük arra is kiterjedt, hogy az NFÜ, illetve az Irányító Hatóságok (IH-k) hogyan működnek együtt a minisztériumokkal a területi különbségek mérséklése érdekében.

Az Európai Bizottság megállapításairól jegyzőkönyv készül, melyet később küldenek meg az NFÜ számára.