NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Több mint 895 millió forint uniós támogatásból valósulhat meg a Varázshegy a fővárosi állatkertben2010. december 8.

A Fővárosi Állat-és Növénykert kiemelt projektje keretében több mint 895 millió forint uniós támogatást nyert el a Közép-Magyarországi Operatív Programból komplex kiállítási és rendezvénytér kialakítására az állatkertben található Nagyszikla belsejében. A sikeres pályázat eredményeként több mint 1,2 milliárd forintos beruházás valósulhat meg.

A „Varázshegy” – új látogatóbarát kulturális és ökoturisztikai attrakciók kialakítása a Fővárosi Állat-és Növénykertben című kiemelt projekt keretében komplex kiállítási és rendezvényteret alakítanak ki a Nagyszikla belsejében. A kert legnagyobb épülete, a Nagyszikla hatalmas belső terének kiállító-és rendezvénytérként való kiépítését 1912 óta tervezik, most végre valóra válhat az álmuk.

A Fővárosi Állat-és Növénykert több mint 1,2 milliárd forintos fejlesztési programja keretében a Nagysziklába tervezett Varázshegy kiállítás (Életmúzeum) 3000 négyzetméternyi területén létrehoznak egy különleges élményt adó kiállítást, amely a földi élet fejlődésének, gazdagságának, összetettségének egyedi és látványos bemutatást tűzte ki célul. A látogatók olyan interaktív és kalandos játékokkal, élő állatok bemutatóival, óriási állatok modelljeivel, felfedező és előadó termekkel gazdagon felszerelt kiállítást láthatnak, amelyhez hasonló Közép-Európában máshol nem található.

A „Varázshegy” projekt keretében már elkészült két attrakció, nevezetesen a Bölényház és a Zsiráfház műemléki rekonstrukciója. Mindkét fejlesztés az eredeti Kós Károly – Zrumetzky Dezső féle tervek alapján valósult meg. A műemléki részletek mellett mindkét építmény korszerű, a mai kor állattartási igényeinek megfelelő kialakítású belső állattartó térrel és újjáépített kifutó-együttessel egészült ki. Az épületek fűtését részben megújuló energia felhasználásával oldják meg, amelyre egy másik uniós projekt keretében kaptak támogatást.

A Fővárosi Állat-és Növénykert eddig összesen öt, uniós forrásból megvalósuló projekttel büszkélkedhet. Az uniós pályázatok segítségével megújulhat a főkapu épülete, megvalósulhat a Nagytó további rekonstrukciója, illetve kiépülhet az állatkert hőellátása termálvíz felhasználásával. A Közép-Magyarországi Operatív Program keretében az állatkert nyertes pályázataira megítélt uniós támogatás összege meghaladja az 1,8 milliárd forintot.

Az ünnepélyes eseményen Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mondott köszöntőt, aki beszédében az intézményt a magyar tudomány és kultúra egyik legértékesebb pontjaként említette, hozzátéve, hogy a kultúrának méltó környezetre, jól használható, és esztétikus közösségi terekre van szüksége.