NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Megoldódhatnak a belvízkárok Mátraballán és Derecskén2010. december 10.

Mátraballa és Derecske településeket az elmúlt években jelentős belvízkár-események sújtották. A két településen a Regionális Operatív Programok támogatásának köszönhetően rendeződik a belvízelvezetés. A közel 766 millió forintos uniós támogatásból megvalósult projektek zárórendezvényeire ma került sor.

A Mátraballán létrejött 466 millió forint összértékű projekt fő célkitűzése a dombokról lefolyó víz rendezett, egyenletes levezetése a Balla patakig. Mindez a külterületek veszélyeztetése nélkül, illetve záportározók építésével jött létre. A vízelvezető rendszert burkolt, nyílt árkos kialakításúra tervezték a könnyebb tisztíthatóság, és a vízsebességek miatti eróziós károk megelőzése miatt. A vízlevezető rendszer feladata, hogy megfelelő vízszállító kapacitást alakítson ki, illetve az eróziós károk megelőzése érdekében csökkentse a vízsebességet. Ezen kívül rendeltetése az egyenletes, fokozatos vízleeresztés a Balla patakba, és nyílt vízelvezető rendszer kialakítása az élővilág életfeltételeinek biztosítására.

Derecske Város Önkormányzata 2009. II. félévében nyert közel 346 millió forint uniós támogatást a város csapadék- és belvízelvezető hálózatának felújítására, fejlesztésére.
A 384 millió forint összértékű projekt által érintett területeken új, burkolt csatornák épültek, illetve a meglévő elhanyagolt, földmedrű csatornákat kiburkolták. Kicserélték a Szaszar csatorna mentén meglévő szivattyúházban található szivattyút is, mely a belvizes időszakokban nagy segítséget nyújt a víz átemeléséhez a Kati-érbe.
Az építések során a meglévő árokrendszert U alakú betonelemekkel rakták ki és új, burkolt árkokat építettek. Az ároképítés és felújítás érintette a kapubejárók alatti átereszek cseréjét, az ingatlan előtti közterületet is.
A kivitelezés során részlegesen, illetve egyes utcákon teljes hosszában megtörtént az árokrendszer felújítása, építése.
A fejlesztés által jelentősen, 50% fölötti mértékben csökkenhet a belvízveszély mértéke és mintegy 530 ingatlan (ezáltal 2100 lakos) mentesül a belvíz károktól.

A fejlesztések hosszú távú eredményeként javul a települések népességmegtartó és népességvonzó képessége. Jelen projektek hozzájárulnak ahhoz is, hogy a lakosság élete és vagyonbiztonsága minél kisebb veszélynek legyen kitéve. A beruházások hosszú távú célja az esélyegyenlőség növelése, és a területi különbségek kiegyenlítése.