NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Elkerüli Szelestét a 86-os főút2010. december 15.

Átadták a forgalomnak a 86. számú főút Szeleste elkerülő szakaszát, amely az unió 3,7 milliárd forint támogatásával készült el. A Közlekedés Operatív Program részeként megvalósított fejlesztésnek köszönhetően december közepétől Szeleste község mentesül az átmenő forgalom alól. A beruházás nyomán gyorsabbá és biztonságosabbá válik a térség közúti közlekedése.

A terveknek megfelelően lezárultak a 86. számú főút Szeleste községet elkerülő szakaszának kivitelezési munkálatai. A műszaki átadást követően december 15-én adták át a Szombathely térségében folyó komplex közútfejlesztés részeként megépült elkerülő utat. Az új útszakaszt a közlekedők 15 órától vehetik igénybe.


Az óránként 110 kilométeres sebességre tervezett, kétszer két forgalmi sávos útszakaszt 3,76 kilométer hosszon új nyomvonalon építették meg. A Vátot elkerülő úton a kétszer egy sávot a 88. számú főút csomópontjától kétszer két sávosra egészítették ki melléépítéssel, 1,5 kilométer hosszon. A beavatkozás során az útszakaszon egy felüljárót és egy hidat is építettek. Emellett számos környezetvédelmi beruházás is megvalósult, például vadvédő kerítést építettek és új növényeket is telepítettek.

A beruházást az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) társfinanszírozásával a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) részeként valósították meg. A támogatás összege csaknem bruttó 3,7 milliárd forintot tett ki, ebből 15 százalék volt az operatív programon belüli hazai forrás, 85 százalék pedig az ERFA-ból származott.