NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Uniós támogatással fejlesztették a Lillafüredi Állami Erdei Vasutat2010. december 16.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Miskolc környezetének második leglátogatottabb turisztikai attrakciója, amely 1924 óta végez személyszállítást. Több mint 200 ezer utast szállít évente, de technikai és infrastrukturális háttere mára elavulttá vált. Ezen kívánt változtatni az ÉSZAKERDŐ Zrt. Az unió 206 millió forintos támogatásának segítségével egy lillafüredi MK-48 típusú dízelmozdony a keskeny nyomtávú mozdonyok között a világon elsőként kapott hibrid fékezési energia visszatáplálásos dízel-villamos hajtásrendszert magyar mérnökök, kivitelezők munkája által. A 229 millió forint összköltségű fejlesztés keretében Lillafüreden állomás-felújítással, Garadnán új végállomás építésével ökoturisztikai központokat alakítottak ki.

A Lillafüredi Állami Erdei Vasút Magyarország egyik legszebb, legattraktívabb erdei vasútja, s egyben Miskolc környezetének második leglátogatottabb turisztikai látványossága, melyre évente több mint 200 ezer utas vált jegyet. A kirándulni vágyóknak mindenképpen kisvasúttal érdemes Miskolcról Lillafüredre utazniuk, hiszen ez önmagában is felülmúlhatatlan élmény. A Szinva és Garadna patakok völgyét határoló hegyek közt haladva a kisvasúton utazók megpillanthatják a diósgyőri várat, majd az óriási bükkfák között az ország egyik legszebb szurdokvölgye fölé emelkednek. A Mély-völgyi viadukton szemügyre vehetik a híres Molnár-sziklát, valamivel később pedig a lillafüredi Palotaszálló függőkertjét, a Fazola kohót és a pisztrángtelepet is.

A méltán híres Lillafüredi Állami Erdei Vasút technikai és infrastrukturális feltételei mára elavultak. Az 1960-as évek elején gyártott dízelmozdonyokkal és a ’20-as, ’70-es évek vasúti személykocsijaival szállították a turistákat. A beruházás elsődleges célja az volt, hogy a vasút korszerű mozdonyt kapjon. A lillafüredi MK-48 típusú mozdony világviszonylatban első a keskeny nyomtávú mozdonyok között, amely dízel-elektromos hibrid motorhajtást kapott! Ennek köszönhetően az igen sérülékeny bükki karsztrendszer nagyobb védelmet kap, és a mozdony károsanyag-kibocsátása jelentősen csökken.

Az unió támogatásával megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően színvonalasabb, korszerűbb, akadálymentesített épületekkel gazdagodott Miskolc egyik legkedveltebb turisztikai attrakciója. A garadnai végállomáson ökoturisztikai központ épült. Lillafüreden a központi épület állandó vasúttörténeti tárlattal is várja a vendégeket, ahol interaktív kismozdony fülkével ismerkedhetnek a gyerekek, míg az emeleten a Bükki Nemzeti Park központi irodája kapott helyet. Itt a környezet természeti szépségével, annak növényeivel, állataival, azok élettereivel ismertetik meg a látogatókat.
Az átépített és újonnan létrehozott épületek vizesblokkokkal, korszerű utastájékoztatási rendszerekkel, kiszolgáló létesítményekkel is gazdagodtak.

A projekt által Miskolc eredményesebben mutathatja be az Észak-magyarországi régióban húzódó Bükki Nemzeti Park sajátos természeti értékeit, segítve ezzel a Bükk hegység turizmusának fenntarthatóság-elvű fejlesztését.
A beruházás eredményeképp az erdei vasút hosszú távon stabil, megbízható, környezetbarát módon működhet, a műszaki fejlesztések által korszerűsített mozdony 35-40 évre biztosítja a környezetkímélő vonóerőt.
A fejlesztés elindítja, illetve továbblendíti Lillafüredet és a Garadna-völgyet abban a fejlődésben, amely még inkább méltó helyre emelheti ezeket az országosan is kiemelkedő turisztikai értékeket.

Lillafüred látnivalói közé tartozik többek között a Szent István cseppkőbarlang, de az ide látogatóknak a csodálatos szépségű Hámori-tavat, valamint a Bükk-hegység keleti részén található Palotaszállót is ajánlott felkeresniük. A Lillafüreden töltött napok emlékére írta József Attila a magyar irodalom egyik legszebb szerelmes versét, az Ódát. A költő születésének 100. évfordulójára szobrot is emeltek, melyet a Szinva patak vízesésénél, a Palotaszálló függőkertjében tekinthetnek meg az idelátogatók. A szállóban több nevezetes magyar író is megfordult, köztük Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Illyés Gyula is.