NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Harc a belvíz ellen: vízrendezés 72 településen2010. december 17.

A 2010-es év felülmúlta az utóbbi 70 év legcsapadékosabb esztendejét, 1966-ot is, amikor 777 milliméter csapadékot mértek. Ehhez képest idén területi átlagban 914 milliméter hullott, több helyen pedig az 1000 millimétert is meghaladta a csapadék mennyisége. Ebben a helyzetben nyújt segítséget az Észak-Alföldi Operatív Program közel 1 milliárd forintos támogatása, amelynek köszönhetően 72 település bel- és külterületi vízrendezése kezdődhet el.

A rendkívül csapadékos időjárás miatt a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (TIKÖVIZIG) működési területén a 2010-ben egyidejűleg elöntött területek nagysága megközelítette a negyvenezer hektárt. A belvizes elöntések ráadásul tartósak, nem ritka az olyan mezőgazdasági terület, ahonnan az év eleje óta nem fogyott el a belvíz.

A várható súlyos belvizes helyzet miatt még inkább felértékelődik a kivitelezés időszakába lépett projektek megvalósítása.

A vízügyi igazgatóság által a hamvas-sárréti, berettyói és Hortobágy menti hatásterületen megvalósítandó uniós fejlesztés két nagyobb tevékenységet fed le: 19 szivattyútelep rekonstrukcióját és a belvízcsatornák rendbe tételét. A projekt megvalósítása során 201 kilométer hosszú belvízcsatorna kotrása történik meg. Ezzel gyorsítható a belvizek levezetése, mérsékelhető a belvízkár nagysága belterületen és külterületen egyaránt.
A csatornák medre feliszaposodott, a vízi növényzettel sűrűn benőtt szakaszok lefolyási akadályokat képeznek. Csapadékos időjárás esetén megnő a belvízlevezetés ideje, az ebből eredő károk pedig igen komolyak lehetnek. Ezen segít az iszaptalanítás, melyet egy oldali kotrással terveznek úgy, hogy a kitermelt iszapot, földet, a csatornák fenntartó sávján helyezik el. A kotrás során a lerakatban elhelyezett földet és iszapot a kiszáradás után elterítik a fenntartó sávként használt terület eredeti állapotának helyreállításával.
A beruházás mintegy 4000 négyzetkilométer vízgyűjtő területre fejti ki hatását, ahol 72 település vízelvezetési feltételei javulnak. Az uniós fejlesztésnek köszönhetően a vízrendezéssel biztosított lesz, hogy a belvízlevezető rendszer legkritikusabb szakaszait helyreállíthassák. A védekezési költségek csökkenthetők lesznek, a hatékonyabb és gyorsabb belvízlevezetés következtében pedig a belvízi károk is mérséklődnek.