NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A Malévnak nyújtott támogatásokat vizsgálja Brüsszel2011. január 2.

A Bizottság a Malévnak nyújtott állami támogatásokat vizsgálja, a testület ugyanis kétli, hogy a cég képes lett volna a piacon a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett finanszírozáshoz jutni.

Az Európai Bizottság hivatalos vizsgálati eljárást indított és megvizsgál számos olyan támogatási intézkedést, beleértve több tőkeinjekciót és tulajdonosi kölcsönt, amelyeket a magyar hatóságok a Malév Magyar Légiközlekedési Zrt.-nek nyújtottak a társaság privatizációjával és visszaállamosításával kapcsolatban.

A Bizottság ugyanis kétli, hogy a Malév képes lett volna a piacon a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett finanszírozáshoz jutni. A részletes vizsgálati eljárás elindítása lehetőséget teremt arra, hogy harmadik felek is véleményt nyilvánítsanak, de nem jelent egyet az ügyben hozott előzetes döntéssel.

A Bizottság megítélése szerint állami támogatásnak minősülhetnek az alábbiak:

- 2007 decemberében az állam átvállalta a Malév 2003. évi kölcsönét;
- Készpénzes kölcsön nyújtása egyéves időtartamra a Malév Ground Handling elnevezésű leányvállalatának az MNV Zrt. általi megvásárlása keretében;
- Különböző adófizetések elhalasztása;
- Tőkeemelés 2010-ben;
- A Malévnek 2010. áprilistól 2010. júniusig nyújtott tulajdonosi kölcsönök;
- Az említett tulajdonosi kölcsönök (és az utánuk járó kamat) adósság/tőke konverziója;
- 2010. szeptemberben további tőkeemelés;
- 2010. szeptemberben további tulajdonosi kölcsön.

Az uniós állami támogatási szabályoknak megfelelően a nemzeti hatóságok általi, a gazdasági tevékenységet folytató vállalatokat érintő beavatkozások nem minősülnek állami támogatásnak, amennyiben ezeket olyan feltételek mellett teszik, amelyeket a rendes piaci feltételeknek megfelelő körülmények között működő befektetők vállaltak volna (a „piaci magánbefektető elve”).

Az előzetes vizsgálatot követően és a jelenleg rendelkezésre álló tények tükrében a Bizottság kétli, hogy, tekintettel a Malév nehéz pénzügyi helyzetére, a légitársaság a piacon ilyen finanszírozáshoz tudott volna jutni azonos feltételek mellett, illetve, hogy egyáltalán lett volna lehetősége finanszírozásra. A Bizottság továbbá kétli, hogy ezek az intézkedések megfelelnek a nehéz helyzetben lévő vállalkozások megmentéséhez és szerkezetátalakításához nyújtott állami támogatásokról szóló közösségi iránymutatás előírásainak.