NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Tavaszra lesz kész a Nagy-Pándzsa projekt2011. január 4.

Május végéig befejezik az 1 milliárd 37 millió forint uniós támogatással megvalósuló Nagy-Pándzsa projektet, ami erősíti az árvíz elleni védelmet Győr és Pannonhalma térségében. A fejlesztés az önkormányzatok csapadékvíz-elvezetési teendőinek elvégzését is megkönnyíti.

A projekt célja, hogy a patak vízgyűjtő területén összegyűlt csapadékvizet levezesse anélkül, hogy kiöntene. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében nyerte el a vissza nem térítendő támogatást – mondta Szilbekné Molnár Katalin, az igazgatóság osztályvezetője kedden az MTI-nek.

A projekt Győrt, valamint kilenc térségi települést, köztük Pért, Mezőőrsöt, Pannonhalmát, Ravazdot érinti közvetlenül. A már elkészült mederrekonstrukciós munkák első eredménye, hogy a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér képes volt a tavalyi árvizet kártétel nélkül levezetni. A mederkotrás, az iszapolás lehetővé tette a bel- és külterületeken összegyűjtött csapadékvizek befogadását – közölte a szakember. Ismertetése szerint most újítják fel a zsilipet a Rabkerti-tónál, s rövidesen elkészül a mindszentpusztai árvíztározó, amely a nagy esőzések nyomán keletkező árhullámokból annyi vizet enged csak tovább, amennyit az alatta lévő vízfolyás le tud vezetni anélkül, hogy elöntené a közeli mezőgazdasági területeket.

A beruházást a Nagy-Pándzsa és mellékvízfolyása, a Vezseny-ér közel 43 kilométeres szakaszán hajtják végre. Eközben egyebek között vízszintszabályozó, vízkormányzó műtárgyak felújítására, mederburkolat építésére, továbbá a töltések magassági hiányainak pótlására került sor. A szakemberek bíznak abban, hogy árvíz az idén nem késlelteti a kivitelezést úgy, mint a múlt évben, amikor a Nagy-Pándzsa szokásos 15-20 centiméteres nyári vize egy-másfél méteresre duzzadt.

 Forrás: Magyar Nemzet Online