NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Szoros ütemezés az első pályázatok megjelenéséig2011. január 14.

A január 14-i bejelentéssel útjára indult az Új Széchenyi Terv (ÚSZT), amely egy 10 évre előretekintő, Magyarországra „szabott” gazdaságfejlesztési program. Az ÚSZT indulását követően, január 31-ig lezajlik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ) az uniós forrásból finanszírozott pályázatok társadalmi egyeztetése. Február 10-ig az egyeztetés nyomán befogadott konstruktív javaslatokat az NFÜ átvezeti a pályázati kiírásokba, majd a tervek szerint március elsejétől benyújthatóak az új pályázatok.

Az ÚSZT vitairata kijelölte a gazdaság fejlesztésének fő kitörési pontjait, melyekhez igazodva, 2011. január 14-én olyan pályázati rendszer indult útjára, amelyben a jól működő konstrukciók megerősítése mellett újak is megjelennek.

A legfőbb stratégiai irányok az egészségipar-, a zöldgazdaság-, a foglalkoztatás-, otthonteremtés-, közlekedés-, tudomány-innováció- és a vállalkozások fejlesztését tűzte célul.
„Magyarország alapvetően jó irányba halad a források felhasználásában és örvendetes, hogy elkezdődött azoknak a stratégiáknak a kialakítása, melyek korábban hiányoztak.”- erősítette meg a kitörési pontok létjogosultságát Jean-Marie Seyler, amikor 2010. december elején, az Európai Bizottság delegáció vezetőjeként hazánkba látogatott.

Mind a hét stratégiai irány a gazdaságélénkítést és a munkahelyteremtést szolgálja. Ennek eszköze egy olyan pályázati rendszer, mely megfelel a vele szemben támasztott piaci igényeknek: gyorsaság, átláthatóság, kiszámíthatóság, egyszerűség.

Az eljárásrendek egyszerűbbek és átláthatóak lesznek. Egyszerűsödik a dokumentáció, rövidül a pénzügyi eljárási idő, az adatlapokat kevesebb információval kell feltölteniük a potenciális pályázónak és elektronikus úton is beadhatóak lesznek.
A kis- és középvállalkozások számára a pályázatok benyújtása folyamatossá válik, megjelennek az úgynevezett automatikus támogatások.
Az új pályázatok társadalmi egyeztetése a hónap végéig, azaz január 31-ig zajlik. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elsősorban olyan szervezetek és intézmények véleményére számít, amelyek hitelesen képviselik az adott szakterületet, társadalmi csoportot, vagy területi egységet.
Február 10-ig az egyeztetés nyomán befogadott javaslatokat átvezetjük a pályázati kiírásokban, miközben a pályázók folytathatják az előkészületi munkákat.
A szigorú ütemezést követve március elsejével az új pályázati kiírások már nemcsak megtekinthetőek, de pályázhatóak is lesznek.