NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Lelassult a szociális alap forrásainak a felhasználása az EU-ban2011. január 18.

A rugalmasság és a biztonság szempontjai között meg kell találnunk az egyensúlyt a fiatalok foglalkoztatásában – hangsúlyozta a foglalkoztatási miniszterek tanácskozását követően a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, aki egyúttal nagyobb összhangot sürgetett a tagállamok foglalkoztatási és gazdaságpolitikája között.

Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a válság ne határozza meg tartósan a fiatalok és Európa jövőjét – hangoztatta Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár a foglalkoztatási miniszterek és államtitkárok kétnapos informális találkozóját követően.

A résztvevők elsősorban a fiatalok foglalkoztatásával és a munkahelyteremtéssel összefüggő lehetőségeket tekintették át. „A rugalmasság és a biztonság szempontjai között meg kell találnunk az egyensúlyt a fiatalok foglalkoztatásában” – hangoztatta a magyar államtitkár, hozzátéve, hogy különös figyelmet kell szentelni a leghátrányosabb helyzetben lévő fiataloknak, például az iskolát idejekorán otthagyóknak.

„Önmagában a gazdasági növekedés nem jelenti a foglalkoztatási szint bővülését” – mutatott rá Czomba Sándor, aki szerint éppen ezért fontos, hogy ezt a két területet, azaz a gazdaság- és a foglalkoztatási politikát szinkronban kezeljék. Az államtitkár elmondta még, hogy a Huszonhetek képviselői a munkaerőpiaci területi különbségeket tekintik át, és ennek kapcsán megjegyezte, hogy akkora területi egyenlőtlenség, amely Magyarország keleti és nyugati régiója között van, Európában szinte példátlannak számít.

Czomba Sándor továbbá megerősítette, hogy a tanácskozáson szóba került a romák foglalkoztatása is. „Az egyik leghátrányosabb helyzetű munkavállalói csoportról beszélünk” – húzta alá az államtitkár, aki egyúttal emlékeztetett arra is, hogy soros elnökként Magyarország már többször jelezte, hogy kiemelt szerepet szán a roma integrációnak, éppen ezért a foglalkoztatási miniszterek és államtitkárok ülésén is ez megkerülhetetlen téma volt.

A tanácskozáson részt vett Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatáspolitikáért felelős tagja is, aki kiemelte, hogy a Bizottság számára az Európa2020 stratégia jelenti a kiindulási keretet, ez alapján elemzik a jelenlegi helyzetet, illetve veszik számba, mit és milyen eszközökkel szeretnének elérni. A biztos emlékeztetett arra, hogy a stratégia egyik célkitűzése, hogy tíz év alatt 75 százalékos foglalkoztatást valósítsanak meg az EU-ban. „Ahhoz, hogy ez egy reményteljes vállalkozás legyen, már most meg kell kezdeni azokat a reformokat, melyek lehetővé teszik, hogy a munkaerőpiac rugalmasabban tudjon majd reagálni” – közölte a biztos.

„A kép egyenetlen” – hangsúlyozta Andor László, mert miközben vannak olyan tagállamok, amelyek sikeresen oldották meg a válságból adódó foglalkoztatási problémákat, addig vannak „krónikus esetek is”. „Fontos üdvözölni azokat a példákat, amelyek esetében (a tagállamok) rászánják magukat a szerkezeti reformokra” – hangoztatta a biztos, aki kiemelte, hogy ezeknek a reformoknak érinteniük kell a munkaerőpiac kínálati és keresleti oldalát egyaránt.

Az Európai Szociális Alap forrásainak felhasználásáról szólva Andor László kiemelte, hogy ennek üteme rendkívül egyenetlen, és vannak országok (Magyarország elmondása szerint nem tartozik ezek közé), melyek különböző okok (például a társfinanszírozás gyengesége miatt) a felhasználás területén nagy problémákkal küszködnek. A szociális alap – munkaerőpiacot támogató – forrásainak 20-25 százaléka jutott el a végső kedvezményezettekhez, ám a biztos szerint a válság hatásainak tulajdonítható, hogy az előző költségvetési ciklushoz képest lassabb az alap forrásainak a felhasználása. A legnagyobb egyéni felhasználónak egyébként Lengyelország számít.

Andor László elmondta még, hogy a Bizottság a fiatalok mellett nagy figyelmet kíván fordítani az idősebb munkavállalókra is, és a testület kezdeményezésére 2012 az aktív időskor éve lesz.