NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

EU2020: az erőforrások jobb megosztása2011. január 27.

A szűkös erőforrások okosabb kihasználására buzdít az EU2020 stratégiának az a kiemelt kezdeményezése, melynek részleteit most ismertette a Bizottság.

Az erőforrások hatékonyabb kihasználása kulcsfontosságú az EU gazdasági és ökológiai biztonsága szempontjából – szögezte le a Bizottság, miután újabb zászlóshajó-program részleteit ismertette. A cél az, hogy a természeti erőforrásokat okosabban, hatékonyabban aknázzuk ki, és Európában egy nagy forráshatékonyságú és alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaság felé mozduljunk el.

José Manuel Barroso bizottsági elnök szerint az erőforrások felhasználása nem mehet tovább az eddigi úton, hiszen ez túl nagy nyomás alá helyezi bolygónkat, és gazdaságunkat még inkább a külső készletektől, ellátástól teszi függővé. A Bizottság elnöke éppen ezért stratégiai szükségszerűségnek, egyúttal pedig gazdasági lehetőségnek is nevezte a szűkös erőforrások okosabb kiaknázását.

At új stratégia a forráshatékonyságot az uniós politikák vezérelvévé teszi, alkalmazzák bár azokat az energia, a közlekedés, a klímavédelem, az ipar, a mezőgazdaság vagy akár a regionális fejlesztés területén. A Bizottság abban bízik, hogy a szakpolitikai területeken átnyúló szinergiák révén a stratégia egy sor uniós célkitűzés teljesítésében segíthet, például a környezetvédelem vagy az agrárium terén.

A dokumentum több olyan kezdeményezést is felsorol, melyek bemutatása 2011-ben esedékes. Ezek között helyet kap az alacsony karbon-kibocsátású gazdaság kialakításáról szóló menetrend éppúgy, mint az energiahatékonysági terv, egy, a közlekedés jövőjéről szóló fehér könyv, az új biodiverzitási stratégia vagy éppenséggel a közös agrárpolitika és a kohéziós politika reformja. A Bizottság ezeken a területeken – ígérete szerint – konkrét javaslatokkal fog jelentkezni, végrehajtásukat pedig az EU2020 stratégia keretén belül fogja nyomon követni.

A Bizottság mindemellett egyébként nem győzi hangsúlyozni, hogy a források hatékonyabb felhasználása – bár valóban további addicionális beruházásokat igényel, egyúttal – új lehetőségeket is teremt az uniós vállalkozások számára. Az EU-ban már több olyan példa, terület, ágazat is van, ahol a résztvevők a forráshatékony stratégia végrehajtása mellett kötelezték el magukat.

A testület egyik példaként a magyar „Ablakon bedobott pénz” programot hozta fel, amelynek vezérelve, hogy a környezetvédelemre fordított összeg nem „ablakon kidobott pénz”, hanem legtöbb esetben rövid időn belül megtérül, és gazdasági haszonhoz, versenyelőnyhöz juttatja a környezettudatos szervezeteket. A projekt által vizsgált 56 cég 262 környezetbarát intézkedése 58,8 millió euró megtakarítást eredményezett.