NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Töretlen az érdeklődés az Új Széchenyi Terv iránt – másodszor járt Dél-Alföldön az országjáró körút2011. február 3.

Békéscsabára látogatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által indított Új Széchenyi Tervet bemutató országjáró körút. Bács-Kiskun megyei állomása után a roadshow immáron másodjára érkezett a Dél-Alföldre.

A rendezvényen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei több mint kétszáz érdeklődőnek ismertették az új pályázati rendszer nyújtotta lehetőségeket.

Hódsági Tamás, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megnyitója után Farkas Zoltán, a Békés Megyei Képviselő Testület elnöke köszöntőjében üdvözölte a nagy érdeklődést az esemény iránt, egyben reményét fejezte ki arra vonatkozólag, hogy az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) végre lehetőséget teremthet Békés megye számára is.

Petyko_Zoltan

Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke megköszönte a konzultációs lehetőséget, amelynek célja, hogy megismerjék a megjelentek véleményét, beépíthessék azokat a kiírásra kerülő pályázatokba. Kiemelte, hogy a gazdasági növekedés az ÚSZT-n keresztül fog megindulni, a fő hangsúly a termelő és a technológiai szektorokon lesz. Megerősítette a munkahelyek megőrzésére, a kkv-k erősítésére, és a korrupció visszaszorítására irányuló szándékot. A konkrét pályázati lehetőségeket összefoglalva elmondta, az ÚSZT keretében – első körben – január 17-től 16 db konstrukcióra lehet beadni pályázatot 597,5 milliárd forint értékben. Második körben március 1-jétől 78 db konstrukcióra lehet pályázni 509,8 milliárd forint keretösszegig.

Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Irányító Hatóságának főigazgatója ismertette a kombinált mikrohitel elnevezésű terméket, hangsúlyozta a visszatérítendő támogatások fontosságát, jelentőségét a támogatási rendszerben. Cél, hogy oda is eljussanak, ahová a támogatásokkal nem érnek el: ezek az 5000 fő alatti települések, ahol a mikro- és kisvállalkozások szintén könnyített feltételekkel igényelhetnek hiteleket fejlesztéseikhez.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) megnyíló konstrukcióiról Bene Dániel, az ESZA Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója számolt be. Jelezte, hogy az intézmény szervezeti átalakítása (ESZA-hoz került az egészségügy és az oktatás) lehetőséget ad a közös célok jobb megvalósítására. Hangsúlyozta: az ÚSZT értéke megnyilvánul abban is, hogy olyan konkrét ágazatokat nevesít és kitörési pontokat határoz meg, amelyeken tovább lehet indulni. A vezető öt, a vállalkozásfejlesztéshez, foglalkoztatáshoz, és tudomány-innovációhoz köthető TÁMOP pályázatot mutatott be az érdeklődők számára.

kozonseg_bcsaba

Szoboszlai Sándor, a Regionális Operatív Programok (ROP) Irányító Hatóságának főosztályvezető-helyettese beszámolt a régiót érintő pályázati eredményekről. Ismertette, hogy a Dél-alföldi régióban 60 milliárd forint támogatás lesz elérhető 2011-13 között. Ebből a keretből 34 milliárd forint gazdaság- és turizmusfejlesztésen belül kerül elkülönítésre. A kkv-k várhatóan 70%-os támogatási intenzitással pályázhatnak majd. Előreláthatólag három körben indulnak ROP-os pályázatok: március 1-jén, áprilisban, valamint június közepén. 

Dr. Nagy Szilvia Anikó főosztályvezető-helyettes a pályázati rendszer változásáról beszélt. Elmondta, hogy a széttagolt, bonyolult rendszert egységes, könnyen átlátható folyamat váltja fel, miután megszüntették a párhuzamosságokat és gyorsították a rendszert. A projekt adatlap 30 oldalasról 8-10 oldalasra csökkent, ahogy a kötelezően beadandó nyilatkozatok száma is kevesebb lett. A pályázatokat elektronikusan kell majd benyújtani, a kétfordulós pályázatok megszűnnek. 60 napról 45 napra csökkent a kifizetési határidő.
Az országjárás együttműködő partnerei a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége.