NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Hatalmas érdeklődés az Új Széchenyi Terv bemutatásának szolnoki állomásán2011. február 4.

Szolnokon is bemutatták az érdeklődőknek az Új Széchenyi Tervet. A rendezvénynek a Szolnoki Főiskola adott otthont. A február 3-ai eseményen a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei mutatták be az új pályázati rendszert és az abban rejlő lehetőségeket.

Megnyitó beszédében dr. Sziráki András, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ismertette a megye főbb gazdasági mutatóit, a terület pályázati eredményeit, amelyek mindeddig az országos átlag alatt maradtak. Hangsúlyozta, hogy ezen a jövőben mindenképpen változtatni kell.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy infrastruktúra-fejlesztés területén projekteket generálnak, amelyeket a kis- és középvállalkozásoknak kell a saját pályázataikkal forintra váltaniuk, hiszen a magyar gazdaság beindítása ezeken a pályázatokon, elnyert forrásokon is múlik.

Szolnok ÚSZT 20110203 07

Petykó Zoltán
, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke beszédében kitért az elmúlt évek gazdasági mutatóinak fő számaira, megemlítette, hogy a fejlesztéspolitikában az előző kormány által kitűzött célok, a növekedési és foglalkoztatási mutatók nem teljesültek, majd ismertette az Új Széchenyi Tervet megalapozó stratégiai szándékokat. Az ÚSZT kitörési pontjait felsorolva (egészségipar, zöldgazdaság-fejlesztés, otthonteremtés, vállalkozásfejlesztés, közlekedésfejlesztés, tudomány-innováció, foglalkoztatás) hangsúlyozta, hogy Magyarország innovációs nagyhatalom lehet.

Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Irányító Hatóságának főigazgatója elmondta, minden programban alapelem, hogy foglalkoztatás-növekedés valósuljon meg a projekt által. Ismertette a technológiafejlesztés, illetve K+F területén megjelenő pályázatokat, valamint a kombinált mikrohitel terméket. Reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a pénzügyi eszközök alkalmazásával a kkv-k részére olyan forrásokat is meg tudnak mozgatni, amelyek eddig nem álltak rendelkezésre.

A Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) megnyíló konstrukciókról dr. Palicz Tamás beszélt. Az NFÜ Humán Erőforrás Programok (HEP) Irányító Hatóságának főigazgatója elsőként ismertette a két alapból finanszírozott, egymás között nem átjárható OP-kat (TÁMOP, TIOP), az általuk lefedett fejlesztési területeket. Ezt követően öt, vállalkozásfejlesztéshez, foglalkoztatáshoz, és tudomány-innovációhoz köthető TÁMOP pályázatot mutatott be a jelenlévőknek.

Szolnok ÚSZT 20110203 03

A régiókat érintő pályázatokról Nagy Róbert, a Regionális Operatív Programok (ROP) Irányító Hatóságának főosztályvezető-helyettese beszélt. Három számot emelt ki: 400 milliárd, 100 milliárd, 25 milliárd. Az első összeg áll a konvergencia régiók rendelkezésére az elkövetkező időszakban, amelyből 100 milliárd forint forrás jut az Észak-alföldi régiónak, március 1-jétől pedig 25 milliárd forintra lehet majd pályázni a területen. A többi forrást az év folyamán nyitják meg. A régió rendelkezéésre álló keretéből több mint 48 milliárd forint jut gazdaság- és turizmusfejlesztésre.

Dr. Nagy Szilvia Anikó főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy a széttagolt, bonyolult pályázati rendszert egységes, könnyen átlátható folyamat váltja fel, miután megszüntették a párhuzamosságokat és gyorsították a rendszert. A bírálati szempontok számszerűsíthetőek, objektívek lesznek.
Az országjárás együttműködő partnerei a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége.