NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Teltház az Új Széchenyi Terv bemutatásának székesfehérvári állomásán2011. február 7.

Székesfehérváron tartották az Új Széchenyi Tervet ismertető országjáró körút soron következő konzultációját. Az eseménynek a Városháza díszterme adott helyet, ahol a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei ismertették az új pályázati rendszer nyújtotta lehetőségeket. A roadshow a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szervezésében valósul meg.

Köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, nagyon várják az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) kiírásait, úgy gondolja, hogy Székesfehérvárral együtt az egész ország előbbre juthat a pályázati lehetőségek kihasználásával.

Radetzky Jenő, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, tévúton jár az a gazdaságpolitika, amely azt hiszi, egyetlen mutató alapján lehet döntéseket hozni. Az ÚSZT egy irányt mutat, egy lehetőség, nem egyszerűen pénzosztás.

Ezt követően Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) elnöke elmondta, hogy az ÚSZT egy olyan modell, ahol az állam és a vállalkozások együttműködnek. A 2007-13-as EU-s költségvetési ciklusban vagyunk, félidőben aktuális kormányváltással. Értékelnek, megnézik, mely célok teljesültek, melyek nem, min érdemes változtatni. Szerencsés és egyben szerencsétlen is az időpont, mivel a sok módosítás hosszabb időt vesz igénybe. Kiemelte, hogy az ÚSZT egy nemzeti terv, amely tartalmaz olyan célokat, projekteket, amelyek össznemzeti szinten valósulnak meg, ezért a Nemzeti Program elnevezés.

Lehrner Lóránt, az NFÜ integrációs elnökhelyettese ismertette, hogy az Európa 2020 egy gazdaságpolitikai stratégia, amelynek célja a válságból való kilábalás és az európai gazdaság tartós növekedési pályára állítása. Öt célkitűzése van: foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés, klíma energiapolitika, és a szegénységben élők számának csökkentése. Elmondta, hogy a tagállamok saját helyzetükhöz és gazdaságpolitikai prioritásaikhoz igazodva nemzeti célokra és útitervekre bontják le az uniós törekvéseket.

Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Irányító Hatóságának főigazgatója beszélt többek között a garanciatermékről, kockázati tőkebefektetők igénybevételének lehetőségéről. Ismertette a technológiafejlesztés, valamint K+F területén megjelenő pályázatokat, a kombinált mikrohitel terméket. A MAG Zrt., mint közreműködő szervezet szerepét említve kiemelte, hogy egyszerűsítik eljárásrendjét, könnyítik és gyorsítják a kifizetést, minden projekthez felelőst rendelnek.

Dr. Palicz Tamás, az NFÜ Humán Erőforrás Programok (HEP) Irányító Hatóságának főigazgatója  jelezte: a válság nyilvánvalóvá tette, hogy a vállalkozások a költségcsökkentések érdekében elsőként a képzéseken spórolnak. Ehhez kapcsolódik az a felhívás, amelynek keretében gazdaságfejlesztési témában már nyertes pályázó képzésekre is benyújthatja projektötletét.

Nagy Róbert, a Regionális Operatív Programok (ROP) Irányító Hatóságának főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy 2011-13 között 38 milliárd forint forrás áll a Közép-dunántúli régió rendelkezésére, amelyből 17 milliárd forint már március 1-től lehívható. A fennmaradó összegre folyamatosan írnak ki pályázatokat az idén. Hangsúlyozta, hogy a ROP-okban horizontális szempont a munkahelyteremtés, minden pályázatnak újabb állást kell teremtenie.

Dr. Nagy Szilvia Anikó főosztályvezető-helyettes a pályázati rendszer egyszerűsítéséről beszélt. Ismertette, hogy az eddigi bonyolult rendszert egy könnyen átlátható folyamat váltja fel, miután megszüntették a párhuzamosságokat és gyorsították a rendszert.

Az országjárás együttműködő partnerei a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége.