NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Ismertek a felelősségi körök a Duna-stratégiában 2011. február 8.

A megújuló energiák ösztönzése, a vízminőség javítása, és a környezeti kockázatok kezelése lesz a feladata Magyarországnak a Duna-stratégia megvalósításában – jelentette be a regionális politikai biztos. Johannes Hahn kijelölte, hogy mely országok mely szakterületek koordinálásáért lesznek felelősek.

A tagállamokkal egyetértésben az Európai Bizottság felosztotta a Duna-stratégia végrehajtásához szükséges munkát az együttműködésben résztvevő országok között. A testület regionális politikáért felelős biztosa Budapesten jelölte ki, hogy a stratégia 11 prioritását mely államok fogják koordinálni.

Johannes Hahn elmondta, Magyarország lesz a felelős a fenntartható (megújuló) energiák ösztönzéséért, ebben Csehország lesz a segítségére. A vízminőség helyreállítása és megőrzése ugyancsak Budapest feladata lesz, ebben szorosan közreműködik Szlovákia, és Magyarországnak kell koordinálnia a stratégia környezeti kockázatokkal kapcsolatos elemeit, mégpedig Romániával közösen.

Ezen túl Ausztria és Románia felel a belvízi hajóközlekedés, Szlovénia és Szerbia pedig a vasúti, közúti és légiközlekedés fejlesztéséért a makrorégión belül. Bulgária és Románia dolgozza majd ki a kultúrával és turizmussal kapcsolatos projektmunkát; a biodiverzitás, a táj-, a levegő- és a talajminőség megőrzéséhez kötődő koordinálói munkát Bajorország és Horvátország látja el; a tudásalapú társadalom makrorégión belüli kialakításáért pedig Szlovákia és Szerbia felel.
 
Baden-Württemberg tartomány mellett Horvátország kapta feladatul a Duna-régióban működő vállalkozások versenyképességének támogatását, a humánerőforrás fejlesztését Ausztria és Moldova koordinálja; az intézményrendszer kibővítéséért Bécs-tartomány és Szlovénia felel, a biztonsági és szervezett bűnözés elleni feladatokat pedig Németország és Bulgária fogja majd össze.

A koordinátor országok feladata az lesz, hogy a Duna-stratégiában meghatározott számszerű célkitűzéseket a leginkább érdekelt országokkal elfogadtassák és finomítsák. Nekik kell majd a stratégia megvalósítását irányítani, egyeztetni a többi országgal, munkaprogramot készíteni és finanszírozási lehetőségeket felkutatni. A szakterületek irányítóinak lesz joguk ahhoz, hogy eldöntsék, egy-egy projekt megvalósítható-e, vagy nem. Ha úgy ítéli meg a koordinátor ország, hogy egy benyújtott tervezet költségterve nem reális, akkor visszautasíthatja a programot.