NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Komárom-Esztergom megyében is hatalmas érdeklődés övezte az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeinek bemutatását2011. február 9.

Tatabányára látogatott az Új Széchenyi Tervet ismertető országjáró körút. A február 8-i konzultáción Bencsik János, az NFM klíma- és energiaügyi államtitkára, valamint az NFÜ szakemberei mutatták be a lehetőségeket.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a munkanélküliség leszorítása nélkül nem lehet sikeres az ország. Újra 5% alá kell redukálni azt, ahogyan az első Széchenyi-terv idején. Ehhez szövetségeseket keresnek, akiket ma megtaláltak: egyrészről a Kormányt és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), másrészt pedig a tatabányai és Komárom-Esztergom megyei vállalkozókat.

Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke elmondta, hogy a konzultáció célja, hogy megismerjék a helyiek véleményét, beépíthessék azokat a kiírásra kerülő pályázatokba. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedés az Új Széchenyi Terven (ÚSZT) keresztül indul majd el. Kiemelte, hogy március 1-jétől 78 darab konstrukcióra lehet majd pályázni 509,8 milliárd forint keretösszegig.

13

Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az Új Széchenyi Terv zöldgazdaság-fejlesztési programja kapcsán kiemelte, hogy az elsősorban a kis- és középvállalkozások számára kínál új lehetőségeket, teremt belső piacot. Ez a szektor biztosíthat kiszámítható hátteret Magyarország uniós kötelezettségeinek teljesítéséhez az energiahatékonyság növelésében és a megújuló energiaforrások használatának ösztönzésében. Az államtitkár arra bíztatta a vállalkozásokat, hogy kössenek egymással szövetséget, mert nem egymás rovására, hanem egymással együttműködésben érdemes dolgozniuk.

Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) Irányító Hatóságának főigazgatója a munkahelyteremtés fontosságának kiemelése után elmondta, hogy jelenleg 700 ezer működő vállalkozás van bejegyezve az országban, ezek közül kb. 650 ezer mikro- és kisvállalkozás. Ha a mikrovállalkozások pályázatokon nyerve átlagban plusz egy főt foglalkoztatnak, akkor 500 ezerrel nőhet a foglalkoztatotti létszám Magyarországon.

17

Ezt követően Farkas Judit, az ESZA Nonprofit Kft. uniós programigazgató-helyettese bemutatott öt induló Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) konstrukciót, amelyek vállalkozásfejlesztéshez, foglalkoztatáshoz, és tudomány-innovációhoz köthetőek.

Benedek Zsolt, a Regionális Operatív Programok (ROP) Irányító Hatóságának főosztályvezető-helyettese elmondta, hogy 2011-13 között a Közép-Dunántúli Operatív Program kerete 38 milliárd forint. Ebből a február 11-én induló konstrukciókkal 16 milliárd forintot tesznek pályázhatóvá. A kkv-knak szóló kiírások turizmus és gazdaságfejlesztés területén összesen 13,5 milliárd forintot jelentenek a teljes, 38 milliárd forintos keretből.

Dr. Nagy Szilvia Anikó főosztályvezető-helyettes elmondta, hogy az eddigi bonyolult rendszert egy könnyen átlátható folyamat váltja fel, miután megszüntették a párhuzamosságokat és gyorsították a rendszert.

Az országjárás együttműködő partnerei a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége.