NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Vonzóbbá és egyszerűbbé tennék az innovációs finanszírozást 2011. február 11.

Közös stratégiai keretre tesz javaslatot a Bizottság abban a Zöld Könyvben, melytől a kutatásra és innovációra fordítandó pénzek hatékonyabb felhasználását, a releváns szabályozás egyszerűsítését reméli. Az érdekeltek május 20-ig juttathatják el javaslataikat a testülethez.

A kutatás és innováció jövőbeni finanszírozásáról indított nyilvános konzultációt az Európai Bizottság. A testület az immáron az interneten is elérhető Zöld Könyvben egy olyan eszköztárra, más néven közös stratégiai keretre tesz javaslatot, mely a jelenlegi kutatási keretprogramra (FP7), a versenyképességi és innovációs keretprogramra (CIP) és az Európai Innovációs és Technológiai Intézetre (EIT) is kiterjedne.

A cél az egyes uniós programok közötti duplikációk és átfedések kiszűrése, megszüntetése, nem utolsósorban pedig az, hogy a vonatkozó szabályozás a jövőben jóval egyszerűbb legyen. A Bizottság a közös stratégiai keret révén a mostaninál következetesebb és kiszámíthatóbb szabályokat ígér, és abban bízik, hogy különösen a kis- és közepes vállalkozások nagyobb kedvvel vesznek majd részt az efféle kutatási és innovációs programokban.

Ezt egyebek között – a Bizottság szerint – az egyablakos rendszer bevezetésével lehetne elérni, de a testület lehetővé tenné azt is, hogy az érdeklődők több különböző projektre is pályázhassanak, anélkül azonban, hogy a szükséges (és rendszerint ugyanazon) adatokat újra és újra meg kelljen adniuk.

A keret hármas – egymást kölcsönösen erősítő – célkitűzést követ: világelső tudományos bázist, alapot hozna létre az EU-ban, fokozná a versenyképességet és olyan kihívások kezelésére is fókuszálna, mint az éghajlatváltozás, az erőforrás-hatékonyság, az energia- és élelmiszerbiztonság, az egészség és az elöregedő társadalom.

A Bizottság ígérete szerint egyébként a keret a finanszírozási eszközök olyan egyszerűbb és korszerűbb eszköztárát hozná létre, mely a teljes innovációs láncra kiterjedne, beleértve az alapkutatást, az alkalmazott kutatást, a tudomány és az ipar közötti együttműködést, és a vállalati szintű innovációt.

A hetedik kutatási keretprogram 2007-2013-as költségvetése 53 milliárd euró, eddig több mint 9 ezer projekt kapott támogatást. A versenyképességi és innovációs keretprogram 3,6 milliárd eurós büdzsé fölött rendelkezik, melyből eddig több mint 100 ezer kkv-t támogattak például hitelgaranciák formájában. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet a mostani hétéves költségvetési időszakban 309 millió euróból gazdálkodhat. A 2013 utáni költségvetési időszakra készülve a Bizottság fontosnak tartja az innovációs és kutatási területen érdekelt aktorok, ágazati szereplők javaslatainak begyűjtését – ebből a szempontból is jó szolgálatot tesz a mostani Zöld Könyv.