NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Alkotó párbeszéd folyt az elmúlt hónapban az Új Széchenyi Terv pályázati-tervei körül2011. február 11.

Több ezer észrevétel érkezett a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez az Új Széchenyi Terv társadalmi egyeztetésre bocsátott pályázataival kapcsolatban a január 14-i bejelentés óta.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közreműködő szervezetek vezetői országjáráson tájékoztatják az érdeklődőket a fejlesztéspolitikai rendszer újdonságairól. A lehetséges pályázók e személyes találkozók mellett az ujszechenyiterv.gov.hu internetes oldalon is feltehették kérdéseiket vagy megoszthatták véleményüket egymással és a döntéshozókkal.

Közel kilencszázan véleményezték azt a 77 pályázatot melyek ma folyamatosan kerülnek fel az Új Széchenyi Terv honlapjára. Hozzászólásonként több észrevétel is érkezett, így összességében több ezer kérdést és gyakorlatban is hasznosítható tanácsot dolgoztak fel az Irányító Hatóságok. Bár jelentős részüket az utolsó napokban küldték az érdeklődők, a meglátásokat a szakembereknek sikerült feldolgozniuk és a szakmailag elfogadható, uniós szabályozásnak is megfelelő javaslatokat a pályázatokba építeniük.

A véleményezők között egyaránt voltak mikro-, kis-, és középvállalkozások képviselői, nagyvállalatok és klaszterek képviselői, pályázatírók és magánszemélyek. Legnagyobb érdeklődést a „Mikrovállalkozások fejlesztése”, a Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése”, a „Munkahelyi képzések támogatása”, az „Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva” és a hat régiót érintő „Turisztikai szolgáltatások fejlesztése” című pályázatok váltottak ki.

Úgy tűnik, hogy a legnagyobb várakozás a „Mikrovállalkozások fejlesztése” és a „Mikro-, kis- és középvállalkozások technológia fejlesztése” című kiírásokat előzi meg, hiszen itt közel kétszáz kérdés érkezett. A véleményezők elsősorban a támogatható tevékenységek körének bővítését, a pályázói kör kiszélesítését valamint a támogatási minimum és intenzitás módosítását javasolták.

A turisztikát érintő pályázat 6 régióban nyújt majd segítséget a fejlesztésekhez. A pályázói kör kibővítésére vonatkozó hozzászólások mellett, a Megvalósíthatósági Tanulmány maximális elszámolható költségével, illetve a fejlesztések prioritásainak tárgykörével kapcsolatban jeleztek vissza az érdeklődők.

Több mint félszáz észrevétel érkezett a képzési támogatások igénybevételének lehetőségeivel, mértékével kapcsolatban, de sokan voltak kíváncsiak arra, hogy milyen akkreditációs tanúsítvánnyal kell rendelkezniük a szolgáltatásokat nyújtó intézményeknek. Az esélyegyenlőség is felmerült, amikor a hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő személyek bevonásával járó többletpontokra kérdeztek a vállalkozók. A nagy sikert mutatja az is, hogy a nem konvergencia régiókból is többen érdeklődtek.

A vállalatok komplex technológiai innovációjának fejlesztésre félszáz megjegyzés érkezett. Szóba került a rezsi, a munkatársi képzések, cafeteria kiadások és külföldi tanulmányutak támogathatósága is. Többen az előleg mértékének megemelését, a szoftverbeszerzések elszámolhatóságát javasolták, vagy a pályázatok további egyszerűsítését várják. A vélemények alapján a dokumentumot a szakemberek tovább pontosították, hogy a lehető legvilágosabb kritériumrendszerrel még pályázó barátabb legyen az Új Széchenyi Terv ezen kiírása is.

Több mint ötvenen, -főleg a gyakorlati megvalósításban részt vállaló szakember- az épületenergetikai kiírásokkal kapcsolatban kérdezett, például a napelemgyártó szabványokról, vagy a külső hőszigetelés pontosítását kérve. Volt, aki üdvözölte, hogy olyan épületek korszerűsítésére is sor kerülhet majd, ahol a technológiából vagy a műemléki jellegből fakadóan korábban nem volt lehetőség a pályázásra.

A jelentős társadalmi egyeztetés eredményei – végleges és teljes dokumentáció formájában- a mai naptól folyamatosan kerülnek fel a honlapra.