NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Valamennyi EU-régión segítene az EP különbizottsága2011. február 14.

Az EP politikai kihívásokkal foglalkozó különbizottsága szerint a kohéziós politikának a jövőben valamennyi uniós régió támogatását kellene szolgálnia.

Valamennyi uniós régiónak részesülnie kell a kohéziós forrásokból – hangoztatták az EP különbizottságának tagjai azon a találkozón, melyen Johannes Hahn és Andor László biztosokkal az EU 2013 utáni hosszú távú költségvetéséről vitáztak. A Bizottság mindkét tagja úgy vélte, hogy a szakterületükhöz tartozó büdzséknek a jövőben legalább akkorának kellene lenniük, mint most, ugyanakkor elismerték azt is, hogy a kiadások koordinációján volna mit javítani.

Salvador Garriga Polledo spanyol, néppárti jelentéstevő a különbizottság többségi véleményét tolmácsolja kiemelte, hogy a többéves pénzügyi keretben a finanszírozást legalább a mostani szinten kellene tartani. Szükségesnek nevezte emellett, hogy a kohéziós politika valamennyi régióra kiterjedjen, hiszen az olyan gazdagabb országokban, mint Svédország vagy Finnország, is vannak térségek, melyek rászorulnak a támogatásra.

A politikai kihívások elnevezésű különbizottság tagjai közül noha voltak, akik a kohéziós költségvetés szintjének megtartását vagy akár emelését is szorgalmazták, többen rámutattak, hogy a tagállamok egy része, de az EP képviselőcsoportjai közül is néhányan jelentős vágást hajtanának végre az EU-költségvetésen.

A kohéziós politika és az EU2020 stratégia közötti összefüggésről szólva Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos egyetértett a képviselőkkel abban, hogy az EU nem késleltetheti a gazdasági reformstratégia végrehajtását mindaddig, míg a következő költségvetési keret életbe lép. Közölte, hogy a következő költségvetési időszakban egy olyan középtávú felülvizsgálatot tervez, melynek nyomán a Bizottság további forrásokat allokálna azoknak a térségeknek vagy beruházásoknak, melyek az EU2020-as célok tekintetében várakozáson felül teljesítenek.

Többen kifogásolták, hogy az Európai Szociális Alap forrásai nem jutnak el a roma népességhez. Andor László szociális ügyekért felelős biztos szerint ez részben orvosolható lenne a pályáztatási eljárás egyszerűsítésével, illetve azzal, ha megpróbálnák jobban elmagyarázni, miként is segíthetnek az alap forrásai az olyan marginalizált csoportokon, mint a romák vagy a bevándorlók. Ugyanakkor  - Andor szerint - további regionális stratégiákra lenne szükség. Az ülésen voltak, akik úgy vélték, hogy módosítani kellene az alap működtetésén, hiszen jelenlegi formájában nem igazán tud segíteni azoknak a fiataloknak, akik régóta hiába keresnek munkát.

A következő hosszú távú költségvetési keretről a különbizottság jelentést készít, melyet várhatóan júniusban, a Bizottság hivatalos javaslatát megelőzően fogadnak majd el.