NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Intézményi változás a Kutatás-Fejlesztés-Innováció területén2011. február 16.

A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal a 303/2010. (XII. 23.) Korm. rendelet értelmében 2011. január 1-i hatállyal Nemzeti Innovációs Hivatalként folytatja működését. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap terhére a rendelet hatálybalépését megelőzően kötött támogatási szerződések tekintetében és az Alap kezelésében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség lett az illetékes. Az alap működési logikája, hogy a vállalkozások innovációs járulékként befizetett forrásait az állam kiegészíti, és pályázati rendszerben visszajuttatja azt a gazdaság szereplőinek. Ebből adódóan a vállalkozók többségének közvetlen anyagi érdeke származik a rendszer működésében.

A Nemzeti Innováiciós Hivatal kormányzatot segítő információs és elemző tevékenységet végez, javaslatokat dolgoz ki az innovációpolitikára. A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (Alap) működési irányelvét a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Tudománypolitikai Tanács határozza meg és a tanács dönt a K+F+I stratégiai kérdésekről is. Az Alap programstratégiájáról és felhasználási tervéről a Kormány illetékes dönteni. A költségvetési törvény külön fejezetében biztosítja a szükséges forrásokat.

A folyamatban lévő feladatok és szerződések átadás-átvétele jegyzőkönyvileg 2011. január 31-én megtörtént. Az egyes szerződések tényleges átadása programonként, pénzügyi és jogi átvilágítással jelenleg is zajlik (körülbelül 4000 élő jogviszonyról van szó), melynek lebonyolítását követően haladéktalanul folytatódik a finanszírozás. A támogatásokkal kapcsolatos érdemi döntésekről szintén ezt követően, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől kapnak tájékoztatást az érintettek.

Az Alapnál a támogatási gyakorlatot is érintő vizsgálatok folynak, melynek eredményének függvényében indokolt a pályáztatási gyakorlat újragondolása. Az új gyakorlat kialakításakor továbbra is érvényesíteni kívánják az Alap működtetésében azt a célt, hogy a vállalkozások innovációs járulékként befizetett forrásait az állam kiegészíti és pályázati rendszer keretében visszajutatja a gazdaság szereplőinek.