NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az NFÜ kiáll a budai fonódó villamosközlekedés szándékai mellett, szakértői vizsgálatot folytat az ügyben 2011. február 17.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség határozottan ki kíván állni az uniós támogatásra lehetségesen számot tartó „A budai fonódó villamosközlekedés megteremtése I. ütem” tárgyú projekt közforgalmú közlekedésfejlesztési szándékai mellett. 2009. év eleje óta folynak eredménytelenül az egyeztetések a Fővárosi Önkormányzat és a II. Kerületi Önkormányzat között a témában. A fővárosi vezetésnek ez idáig nem sikerült konszenzusos megoldást találnia a II. kerületnek a projekt műszaki tartalmára tett észrevételei, ellenvetései tekintetében.

Figyelembe véve az eredménytelen egyeztetések időtartalmát, megállapítható, hogy a felvetett problémák vagy fundamentálisak, és a projekt alapvető szükségességét kérdőjelezik meg, vagy pedig nagyon technikai jellegűek, de alapos feltárásukra a projekt előkészítésekor nem megfelelő gondossággal került sor. Ezek eredményeképpen az érintettek más és más következtetést vonnak le, eltérő hatásokat várnak a beruházástól. Egyikük Budapest közösségi közlekedésének jelentős hatékonyságnövekedését reméli, míg a másik fél közlekedési káosztól, a Margit hídi térség jelenlegi súlyos forgalmi torlódásainak növekedésétől tart, illetve eddig élhető városrészek terhes forgalomnövekedését féli. Mind a két változatot tisztázni szükséges, de a megoldás eltérő lehet.

A tervezett beruházással kapcsolatos nézetkülönbségek kiemelt sajtónyilvánosságot kaptak. Az NFÜ tapasztalata szerint ez azt jelenti, hogy az Európai Bizottság megkülönböztetett figyelemmel kíséri a lehetséges projektet egész életciklusa alatt. Ilyen esetekben nehéz az utólagos magyarázat, ezért különösen alaposan, minden részletre, eljárási szabályra odafigyelve szükséges eljárni. A műszaki-gazdaságossági feltételek tisztázása mellett az érintett lakosság bevonása, tájékoztatása, közmeghallgatás szervezése alapkövetelmény.

Bármely kisebb hiba, tévedés és esetleges kudarc esetén a projektre megítélt EU támogatás részbeni vagy teljes visszafizetésére is sor kerülhet.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a beruházás céljának sikere érdekében az érintettek előkészítő munkáit kiegészítő, a vitatott, problémás részletekre fókuszáló, kétszintű vizsgálatot indított. Az első független szakértői vélemény alátámasztja a II. kerület által felvetett kérdések megalapozottságát és jelzi, hogy további vizsgálatok elengedhetetlenek. A fentiekből következően, a Támogatási Szerződésben rögzítettek hatályát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2011. május 31-ig meghosszabbítja.