NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Új, uniós támogatásból megvalósuló közbeszerzéseket ellenőrző rendszer2011. február 18.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Európai Bizottság iránymutatásának megfelelően új központosított ellenőrzési rendszert vezetett be az uniós finanszírozású beruházások közbeszerzéseinek ellenőrzésére, amely arra hivatott, hogy megszüntesse az eddig tapasztalt súlyos szabálytalanságokat és a szabálytalanságok következtében a forrásvesztést.

Az Európai Bizottság az uniós támogatásból megvalósuló közbeszerzésekkel kapcsolatosan folyamatosan fogalmazott meg aggályokat: 2010. őszén felfüggesztette a közlekedési operatív program időközi kifizetéseit a 4-es metró szabálytalan közbeszerzései kapcsán, míg a társadalmi megújulás operatív program 2010. évi auditja is kitért a közbeszerzési eljárások ellenőrzésének nem megfelelő, nem folyamatba épített  voltára.

A közbeszerzési eljárások folyamatba épített teljeskörű és egységes  ellenőrzésének bevezetését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2010. nyara óta készítette elő, 2010. decembere óta egy önálló főosztály , a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztály végzi valamennyi, közösségi értékhatárt elérő közbeszerzés, valamint a 300 millió forint értékhatárt elérő építési beruházásra irányuló közbeszerzés folyamatba épített ellenőrzését.

A folyamatba épített ellenőrzés révén az európai uniós források közbeszerzési eljárások miatti esetleges szabálytalan felhasználása gyakorlatilag kiküszöbölődött, mivel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közbeszerzési eljárásokban valamennyi eljárási cselekmény jogszerűségét időben tudja ellenőrizni, és jogszabálysértés gyanúja esetén azonnal tud intézkedni.

A jövőben így elkerülhetővé válnak az olyan múltbéli esetek, mint pl. a csepeli szennyvíztisztító szabálytalan közbeszerzései miatti 10 milliárd Ft összegű támogatáscsökkentés, vagy a 4-es metró esetében szintén a szabálytalan közbeszerzések miatti csaknem 60 milliárd Ft értékű szerződésállomány pályázatból történő kiemelése, amely szabálytalanságok a központi költségvetést súlyosan terhelték és terhelik.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az esetleges külső szakértői kapacitások beszerzését, a közbeszerzési eljárás megindítását  a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően az Európai Unió Hivatalos Lapjában előzetes összesített tájékoztató formájában 2010. szeptember 1-jén előre jelezte.

A folyamatba épített közbeszerzési ellenőrzésben való szakértői közreműködésre vonatkozó közbeszerzési eljárást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a közbeszerzési törvény rendelkezéseinek megfelelően 2010. decemberében és 2011. januárjában folytatta le; a közbeszerzési eljárással kapcsolatosan jogorvoslati eljárás nem indult.
A közbeszerzési eljárásban – az ellátandó feladat súlyához mérten – kerültek meghatározásra a pénzügyi és szakmai alkalmassági és összeférhetetlenségi követelmények.

A közbeszerzési eljárás időtartama 4 évre szólt, a beszerzés becsült költsége, a feladatok ellátásának függvényében került meghatározásra, azonban ez nem a szerződés összege, ellenértéke. A becsült költség meghatározásakor az intézményrendszer ( irányító hatóságok és a 15 db közreműködő szervezet) hasonló tárgyú korábbi beszerzései adtak támpontot, hiszen eddig ezen feladatok széttagoltan kerültek ellátásra.

A közbeszerzési eljárásban az ajánlati dokumentációt 4 ajánlattevő  igényelte, ajánlatot egy ajánlattevő adott: a PD Konzorcium, tagjai: Dr. Pacsika Ügyvédi Iroda és a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda.
A konzorcium ajánlata az ajánlati felhívás és az ajánlati dokumentáció rendelkezéseinek mindenben megfelelt, ezért nyertesként került kihirdetésre.

A nyertes konzorcium ajánlata nettó 16.000.-Ft/óra, amely óradíj a piacon szokásos óradíjnak felel meg, így az egyes sajtóorgánumokban szereplő „példátlan mértékű” megbízási díj nem helytálló.

A szakértői kapacitás felhasználásra kötelezettség nincs, azt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség csak és kizárólag a felmerülő igényeknek megfelelően kívánja igénybe venni, szem előtt tartva a szigorú és takarékos költséggazdálkodás szabályait.