NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Igénylik a tolna megyei vállalkozók a párbeszédet2011. február 21.

Szekszárdra is ellátogatott az Új Széchenyi Tervet bemutató országjárás. A pályázatokkal kapcsolatos konzultáción a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség szakemberei mutatták be az Új Széchenyi Terv nyújtotta lehetőségeket és a megújuló fejlesztéspolitikai rendszer egyes elemeit.

Horváth István, Szekszárd polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy az Új Széchenyi Terv (ÚSZT), segítséget nyújt a vállalkozásoknak az új utak keresésében a válságból való kilábalásból. Várakozását fejezte ki a március elsején induló pályázatok kapcsán és kiemelte, hogy a következő hónapokban az új kiírások stabilitást hozhatnak és segíthetik a vállalkozások fejlődését.

Kép 055

Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke beszámolt a 2014-ig elérendő célokról, amelyek a következők: a beruházási ráta 17%-ról 25%-ra való növekedése; az 1%-os GDP növekedés 4-6%-ra emelése, valamint 250-300 ezer munkahely megteremtése. Petykó elmondta, hogy a gazdasági növekedés az ÚSZT-n keresztül fog megindulni, a fő hangsúly a termelő és a technológiai szektorokon lesz.

Siba Ignác, a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) Irányító Hatóságának főigazgatója elmondta, hogy 2007-2013-as időszakban nagyságrendileg 1000 milliárd forint forrás áll rendelkezésre a GOP-ban. Ebből 800 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, 200 milliárd forint pedig visszatérítendő támogatás formájában jut a sikeres pályázókhoz. Kiemelte, hogy a kutatás-fejlesztés területén kb. 300 milliárd forint áll rendelkezésre a hét éves időszakban, amelyből 190 milliárd forintot lehet még felhasználni. Vállalkozásfejlesztés témakörében 400 milliárd forint áll rendelkezésre 2007-2013 között, ebből az összegből 130 milliárd forint szabad forrás használható fel a továbbiakban.

Farkas Judit, az ESZA Nonprofit Kft. uniós programigazgató-helyettese öt induló TÁMOP pályázatot mutatott be a rendezvényen. Ezek mindegyike három kitörési ponthoz igazodik: vállalkozásfejlesztés, foglalkoztatás, és tudomány-innováció.



Kép 005Benedek Zsolt, a Regionális Operatív Programok (ROP) Irányító Hatóságának főosztályvezető-helyettese ismertette, hogy 2011-13 között a Dél-Dunántúli Operatív Program kerete 47 milliárd forint, amelyből most 17 milliárd forint értékben indultak el pályázatok. A fennmaradó összegre folyamatosan írnak ki felhívásokat a jövőben.

Dr. Nagy Szilvia Anikó főosztályvezető-helyettes a pályázati rendszer változásáról beszélt.  Elmondta, hogy a széttagolt, bonyolult rendszert egységes, könnyen átlátható folyamat váltja fel, miután megszüntették a párhuzamosságokat és gyorsították a rendszert.

Az országjárás együttműködő partnere a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Vállalkozók Országos Szövetsége.