NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Négy magyar van a legszegényebb uniós régiók között2011. március 1.

Továbbra is Belső-London az Európai Unió legtehetősebb régiója – derült ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által ismertetett adataiból. A legszegényebb még mindig a bulgáriai Severozapaden.

Folytatódni látszik az eddigi trend, Belső-London ugyanis még mindig őrzi első helyét a leggazdagabb uniós régiók között. Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2008-as, most ismertetett adatai szerint a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre eső GDP a brit főváros ezen részén az EU-átlag 343 százalékára rúg. A tehetősek közé tartozik még a luxemburgi nagyhercegség (279%), Brüsszel (216%), a hollandiai Groningen (198%), Hamburg (188%) és Prága (172%).

Negyven olyan régió volt, amely 125 százalék fölött teljesített, ezek közül tíz Németországban, öt Hollandiában, négy-négy Ausztriában és Nagy-Britanniában, három-három Spanyolországban és Olaszországban, kettő-kettő Belgiumban és Finnországban, egy-egy pedig Csehországban, Dániában, Írországban, Franciaországban, Szlovákiában és Svédországban, illetve Luxemburgban található.

Nem árt tudni azonban, hogy néhány régióban az egy főre eső GDP mennyiségének alakulását jelentős mértékben befolyásolhatják az ingázók. Ők ugyanis olyan szintre nyomhatják fel a termelékenységet, amelyet a rezidens aktív lakosság saját erőből vélhetően nem tudna hozni.

A legrosszabbul teljesítő régiók Bulgáriában és Romániában találhatók. A sor legvégén a bulgáriai Severozapadenkullog (28%), melyet Északkelet-Románia követ (29%). Összesen 64 olyan régió van, mely 75 százalék alatti GDP-arányt teljesített, ezek közül tizenöt Lengyelországban, hét-hét Csehországban és Romániában, hat-hat Bulgáriában és Magyarországon, négy-négy Olaszországban és Portugáliában, három-három Görögországban és Franciaországban (ez utóbbiak mindegyike tengerentúli régió) és Szlovákiában, kettő Nagy-Britanniában, egy-egy pedig Spanyolországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában található.

A legszegényebb húszban négy magyar régió található: Dél-Dunántúl (44%), Dél-Alföld (43%), Észak-Alföld és Észak-Magyarország (40-40%). A leggazdagabb magyar régiónak továbbra is Közép-Magyarország (107%) számít.