NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Franciaország csökkentené a kohéziós támogatásokat 2011. március 1.

Franciaország megnyirbálná az EU kohéziós támogatásait, amihez szövetségeseket találhat az uniós büdzsé visszafogásában érdekelt tagállamokban. Emellett szó van arról is, hogy egy új kategóriát hoznak létre azon régiók felzárkóztatására, amelyekben a GDP az uniós átlag 75 és 90 százaléka között van.

A kohéziós politikákra szánt pénzek mérséklését szorgalmazza a francia kormány – értesült a Europolitics című brüsszeli uniós szaklap. Az Európai Bizottságnak eljuttatott levél tanúsága szerint a Fillon-kormány az európai uniós költségvetés reformjának feltételéül szabja a kohéziós alap csökkentését. Kohéziós támogatást az uniós átlag 90 százaléka alatti nemzeti jövedelemmel rendelkező tagállamok kapnak.

Megfigyelők arra emlékeztetnek, hogy Franciaország – Németországgal, az Egyesült Királysággal, Hollandiával és Finnországgal – még tavaly decemberben a 2013-tól esedékes új uniós büdzsé reálértékben történő befagyasztása mellett szállt síkra. Uniós források szerint a brit és a francia kormány még akkor megállapodott, hogy nem nyúlnak sem a franciák számára jövedelmező közös agrárpolitikához, sem pedig a brit rabatthoz, viszont mindketten kisebb közös uniós költségvetést szorgalmaznak. Utóbbiba közvetett módon a kohéziós támogatások megnyirbálása is beleérthető.

A francia szocialisták máris felháborodásuknak adtak hangot az Európai Parlamentben; a delegáció állásfoglalása szerint „a francia kormány megöli a kohéziós politikát”. Catherine Trautmann, a delegáció vezetője arra szólította fel a tagállamokat, hogy álljanak ellent a Fillon-kormány javaslatának, és „védjék meg” az európai büdzsét.

A jelek szerint korábban még az EP francia néppárti képviselői közül sem mindenki értett egyet a kormány álláspontjával, más kérdés, hogy az ellenzők hangja mára elhalkult. Mint nyilvánosságra került, az idén januárban négy képviselő levélben kérte Bruno Le Maire francia agrárminisztert, hogy Párizs „ne tegye vita tárgyává” a kohéziós politikát Brüsszelben. A képviselők szerint a következő költségvetési ciklusban egyébként is források szabadulnak majd fel, mivel néhány régió kiesik a strukturális alapból támogatandó területek közül. E szubvencióra azok a régiók jogosultak, amelyek GDP-je az uniós átlag 75 százaléka alatt van. Elvileg lehetőség lenne egy új kategória megalkotására, mégpedig azon régiók számára, amelyekben a GDP az uniós átlag 75 és 90 százaléka között van.

A francia kormány a strukturális alapból folyósítandó támogatások kapcsán nem zárja ki az új kategória létrehozását, ám feltételhez köti: a kohéziós büdzsé mérsékléséhez.