NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Egységes társasági adóalap a kisvállalkozásoknak2011. március 1.

Egységes társaságiadó-alapot, egyablakos ügyintézést, és könnyebb forrásszerzést ígér az Európai Bizottság az uniós kis- és középvállalkozásoknak (KKV) a szektor helyzetének javítását célzó keretprogram félidei felülvizsgálatában. A testület szerint az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomag az elmúlt két évben is sikeres volt, csökkentek a vállalkozói terhek, és a körbetartozások mértéke.

Hárommillió kis- és középvállalkozói munkahely szűnt meg 2008 ősze óta az Európai Unióban. Az Európai Bizottság ipar- és vállalkozáspolitikai biztosa szerint a teljes foglalkoztatottsági szintet tekintve ez nem kiugró arány, köszönhetően az Európai Kisvállalkozói Intézkedéscsomagnak (Small Business Act – SBA), amelyet 2008 júniusában fogadtak el a tagállamok.
Antonio Tajani szerint a csomag sikeres volt, de több mint két évvel az elfogadás után szükséges a felülvizsgálata. Az Európai Bizottság lezárta az előzetes felmérést, konzultált az európai vállalkozói szektor képviselőivel, és megjelölte az SBA átalakításának irányait, a további alakításban viszont továbbra is számít a cégekre.

A testület alelnöke Brüsszelben mutatta be a felülvizsgálat elsődleges eredményeit. Ezek szerint a testület nagyobb hangsúlyt akar fektetni a források elérhetőségére, az adminisztratív akadályok további csökkentésére, az egységes piac előnyeinek teljesebb kihasználására, és a KKV-k bevonására a klímaváltozás elleni harcba különböző támogatások révén.

Antonio Tajani azt javasolja, hogy a kis- és középvállalkozások könnyebben kaphassanak bankgaranciát a hiteleikre, jobban hozzáférhessenek a kockázatitőke-piacokhoz, a legtöbb kereskedelmi bank számára elérhetők legyenek az Európai Beruházási Bank által nyújtott kölcsönök.

Az adminisztratív terheket az egyablakos ügyintézés elterjesztésével csökkentené tovább a testület. Ez még mindig nem valósult meg több tagállamban. Ezen a téren Brüsszel szeretné visszafogni a tagállamok túlbuzgóságát, általános jelenség ugyanis, hogy a tagországok jelentősen „túlmennek” az uniós keretjogszabályokban meghatározottakon, és így nem olyan hatékonyak az irányelvek, ahogyan azt a Bizottság szeretné. Ennek megakadályozására a testület kinyilvánította, hogy célszámokat szeretne meghatározni az adminisztratív terhek csökkentésére.

Az Európai Bizottság már korábban kifejtette, hogy támogatja a német-francia versenyképességi csomag egyik javaslatát, amely a társasági adó alapjának egységesítését célozza. A testület hamarosan javaslatot tesz az adóalap konszolidált egységesítésére – mondta Antonio Tajani. Emellett az egységes piac kiteljesítése irányába mutatnak a határokon átnyúló adósságok behajthatóságát könnyítő intézkedések is.

Brüsszel kitörési lehetőséget lát a KKV-k számára a klímaváltozás elleni harcban is, ennek érdekében olyan támogatási formákat dolgoz ki a jövőben, amelyek az EU-n kívüli piacszerzésben segítenék az európai cégeket.

A testület tanult abból is, hogy hiába születtek jó kezdeményezések, azokat nem, vagy nem megfelelően ültették át a tagállamok a nemzeti jogba. A Bizottság ezért azt javasolja, hogy jöjjön létre egy kisvállalkozói testület, amely évente ülésezve nyomon követné az intézkedéscsomag hatálybaléptetését, és megfogalmazná az időközben felvetődő módosításokat.
Antonio Tajani szerint 100 ezer új munkahely keletkezett a SBA-nak köszönhetően az elmúlt két évben. Ugyanennyi vállalkozás részesült a versenyképességi és innovációs keretprogram forrásaiból – hangsúlyozta a biztos.
Sikerként értékelte a késedelmes kifizetések elleni fellépésről szóló irányelvet is, amely szerinte jelentősen csökkentette az európai kisvállalkozásokat súlyosan érintő körbetartozások mértékét. A keretjogszabály alapján a hatóságoknak 30 napon belül ki kell fizetniük a beszállítóikat. A biztos felidézte, hogy rövidebb idő alatt és olcsóbban lehet már vállalkozást alapítani. Amíg 2007-ben közel 500 euróba került, és 12 napot vett igénybe egy cégbejegyzés, addig tavaly már 400 euróból 7 nap alatt el lehetett intézni a cégalapítást.

Az Európai Bizottság úgy látja, a kisvállalkozói intézkedéscsomagnak köszönhetően a vállalkozások az elmúlt években könnyebben indultak el közbeszerzéseken, mint korábban.

A tagállami vállalkozói szervezeteket tömörítő BusinessEurope alapvetően támogatja az Európai Bizottság által kijelölt irányokat, de aggodalmát fejezte ki az eddigi döntések lassú tagországi átvétele miatt. Az ernyőszervezet szerint kiemelten fontos az adminisztratív akadályok lebontását előirányzó célszámok meghatározása, valamint az, hogy a KKV-kat minden tagállamban vonják be szorosan a gazdasági döntéshozatalba.

A BusinessEurope továbbra is sürgeti az európai magánvállalkozási státusz megteremtését, amely szerinte az egységes piac irányába mutatna. Ez testesítené meg az akadályok nélküli európai vállalkozói létet – véli a szervezet. A szervezet főigazgatója, Philippe de Buck ugyancsak kívánatosnak tartaná a KKV-k számára elérhető forráslehetőségek bővítését is.

A Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége (UEAPME) is arra hívja fel a figyelmet, hogy a SBA sikere csak a tagállami parlamentek kezében van, azaz, hogy az egyébként jó ötletekből milyen gyorsan, és milyen hatékonysággal csinálnak nemzeti törvényeket. Az UEAPME aközleményében azt írta, „aggasztó, hogy a Bizottság ijesztően kevés figyelmet szentel a munkaerőpiacnak, és a kisvállalkozások szakképzett munkaerő-igényének. Emellett a KKV-k rendelkezésére álló források megduplázását kéri Brüsszeltől a szervezet.