NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Magyar részvételű projekt is kap a TEN-T-pénzekből2011. március 1.

Egy magyar részvételű, több ország összefogásával megvalósuló projekt is rajta van azon a listán, mely a Bizottság bejelentése szerint milliós támogatásra számíthat.

A közép-európai funkcionális légtérblokk létrehozását segítő projekt is rajta van azoknak a beruházásoknak a listáján, melyek a Bizottság közlése szerint milliós nagyságrendű támogatásban részesülnek a TEN-T-kasszából. A szóban forgó projekt több ország összefogásával valósul majd meg, és Magyarország mellett részt vesz benne Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina és Csehország. A beruházás mintegy 1,4 millió euró uniós támogatásban részesül.

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) forrásaiból összesen 170 millió eurót osztottak most szét. Ezt olyan beruházások kapják, melyek a Bizottság reményei szerint a hiányzó közlekedési összeköttetések kiépítését, a szűk keresztmetszetek felszámolását és a közlekedés biztonságának javítását szolgálják.

Siim Kallas közlekedési biztos szerint a pénzt kulcsfontosságú infrastrukturális projektek társfinanszírozására használják majd fel. A 2010-es többéves munkaprogram (a finanszírozás teljes összege 112,4 millió euró) a TEN-T hálózat legfontosabb kiemelt területeit finanszírozza. Ide tartoznak a – fent már említett – légiforgalmi szolgáltatási rendszerek és funkcionális légtérblokkok kiépítését segítő projektek. Ezen a területen négy beruházást választottak ki, melyek összesen 20,5 millió euró támogatásban részesülnek.

Ebbe a kalapba tartoznak még azok a projektek, melyek a tengeri gyorsforgalmi utak kiépítését célozzák (ezzel enyhítendő a közutak zsúfoltságát). Ezen a területen nyolc projekt összesen 84,9 millió euró támogatásnak örülhet. Szintén a többéves munkaprogram részeként valósulnak meg a folyami információs szolgáltatások, melyek magukban foglalják a belvízi hajóúthálózat forgalomirányítási infrastruktúráját is. Itt öt projekt 7,1 millió euró támogatásban részesül.

A tavalyi éves munkaprogram (ennek finanszírozási összege 78,2 millió euró) a többéves munkaprogram kiegészítésére szolgál. Ennek keretében olyan beruházásokat támogatnak, melyek felgyorsítják és megkönnyítik a TEN-T-beruházások végrehajtását, valamint elősegítik az egységes európai égboltra vonatkozó politikát. Ezen a területen 18 projekt kasszájában 41,1 millió euró támogatás csilingel.

Integrált és környezetbarát közlekedési rendszer kiépítésének előmozdítására, valamint az éghajlatváltozás kezeléséhez hozzájáruló projektek végrehajtásának előkészítésére irányuló tanulmányok készítésére 13 projekt 32,1 millió euróban részesült. Örvendezhettek azok a pályázók is (összesen három projekt esetében), akik a köz- és magánszféra közötti partnerségeket támogató tanulmányok írására vállalkoztak. A számukra megítélt támogatási összeg 4,9 millió eurót tesz ki.