NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag erősíti a kisvállalkozásokat és ösztönzi a növekedést2011. március 1.

Az Európa 2020 stratégia és Európa gazdasága erőteljesen támaszkodik a lehetőségeiket megvalósító kis- és középvállalkozásokra. Az Európai Unióban működő mintegy 23 millió kkv a magánszektor munkavállalóinak 67%-át alkalmazza. Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag (SBA) az az uniós szakpolitikai keret, amelynek célja a kkv-k megerősítése, hogy azok növekedhessenek és munkahelyeket tudjanak teremteni.

A Bizottság és az uniós tagállamok 2008 és 2010 között végrehajtották az SBA-ban meghatározott intézkedéseket annak érdekében, hogy csökkentsék az adminisztrációs terheket, valamint elősegítsék a kkv-k finanszírozáshoz jutását és új piacokra való belépését. Noha az SBA-ban felvázolt legtöbb kezdeményezés már elindult, a végrehajtás eddigi felülvizsgálata azt mutatja, hogy még többet kell tenni a kkv-k támogatása érdekében. 

Sikeres SBA-kezdeményezések 2008 óta
Az európai kisvállalkozói intézkedéscsomag az első átfogó kkv-szakpolitikai keret az Unió és a tagállamok számára. 2008. júniusi elfogadása óta számos területen történt jelentős előrehaladás a kkv-k megerősítését célzó fellépések révén:
- 100 000 kkv részesült a versenyképességi és innovációs keretprogram pénzügyi eszközeiből, több mint 100 000 munkahelyet teremtve ezáltal.
- A késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló irányelv kimondja, hogy a hatóságok 30 napon belül kötelesek kiegyenlíteni beszállítóikkal szembeni számláikat, így javítva a vállalkozások cash flow-ját.
- A legtöbb uniós tagállamban jelentősen csökkent a vállalkozások létrehozásához szükséges idő és költség: 2010-ben egy átlagos uniós vállalkozás elindítása 7 napot vett igénybe (2007-ben 12 napot), és költsége 399 euró volt (2007-ben 485 euró).
- Az egyszerűbb online eljárásoknak és a közös ajánlattételi lehetőségeknek köszönhetően könnyebbé vált a kkv-k részvétele a közbeszerzésben.
- A Kínában nyitott új uniós kkv-központ támogatja a kkv-ket a kínai piacokra történő belépésben.
Jóllehet valamennyi tagállam elismerte az SBA gyors végrehajtásának fontosságát, az egyes tagállamok megközelítése és elért eredményei különbözőek. Az SBA felülvizsgálata kiemeli, hogy a mai nehéz gazdasági környezetben a tagállamoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket a vállalkozási kedv ösztönzése és a kkv-k támogatása érdekében.

Új lendületben az SBA
A Bizottság elkötelezett amellett, hogy továbbra is kiemelten kezelje a kkv-ket. Annak érdekében, hogy figyelembe vegye a legutóbbi gazdasági fejleményeket, összhangba hozza az SBA-t az Európa 2020 stratégia prioritásaival, valamint folyamatosan javítsa a kkv-k üzleti környezetét, a felülvizsgálat számos kiemelt területen javasol további fellépést:
A beruházást és növekedést szolgáló finanszírozáshoz való jobb hozzáférés
- Megerősített hitelgarancia-rendszereken keresztül a hitelgaranciákhoz való hozzáférés biztosítása a kkv-k számára;
- Cselekvési terv a kkv-k finanszírozáshoz – többek között a kockázatitőke-piacokhoz – való hozzáférésének javítására, valamint célzott intézkedések annak érdekében, hogy a befektetők több információval rendelkezzenek a kkv-k által nyújtott lehetőségekről;
- Méretüktől függetlenül valamennyi bank számára annak lehetővé tétele, hogy könnyen végrehajtsák az Európai Beruházási Bank kölcsöneit és az uniós pénzügyi eszközöket.
Intelligens szabályozás annak elősegítésére, hogy a kkv-k az alapvető tevékenységeikre összpontosítsanak
- Az uniós jogalkotás javítása azáltal, hogy a bizottsági jogalkotási javaslatok esetében elvégzik a kkv-tesztet, különös figyelemmel a mikro-, kis- és középvállalkozások közötti különbségekre;
- „Egyablakos ügyintézés” kialakítása a tagállamokban az adminisztratív eljárások megkönnyítésére;
- Célszámok kitűzése a „túlbuzgóság” csökkentésére; e jelenség lényege, hogy a nemzeti szervek az uniós irányelvek nemzeti jogba való átültetésekor az uniós jogszabályok előírásait meghaladó követelményeket támasztanak.

Az egységes piac teljes mértékű kihasználása
- Javaslat közös konszolidált társaságiadó-alapra;
- Intézkedések a határokon átnyúló adósságbehajtás megkönnyítésére;
- Az európai szabványosítási rendszer felülvizsgálata, hogy a szabványok kkv-barátabbak és könnyebben hozzáférhetőek legyenek;
- Útmutatás a kkv-k számára az eredetmegjelölési szabályok kihasználása terén.

A kkv-k támogatása a globalizáció és az éghajlatváltozás támasztotta kihívások kezelésében
- Javaslatok a kkv-k támogatására az Unión kívüli piacokon;
- Új stratégia a világpiacokon versenyképes klaszterek és hálózatok számára;
- Az Enterprise Europe Networkön belül a környezetvédelmi és energiaügyi szakértők közötti regionális tudástranszferrel kapcsolatos egyedi fellépés.

A felülvizsgálat továbbá megerősített irányítást javasol az SBA végrehajtása vonatkozásában, amelyben az üzleti szervezetek kiemelt helyet foglalnának el.