NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

18-ra emelkedett az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok által támogatott sikertörténetek száma2011. március 1.

Romantikus esküvő a híresen szép, nemrégiben felújított Hiemer-Font-Caraffa épülettömbben? Meditáció a Karmelita Kolostorban? A roma fiatalok esélyeinek hathatós növelése a munkaerőpiacon, és művészeti, kulturális, oktatási központ az Ibsen palotában?

Mobil tüdőszűrő az ország legkülönbözőbb településein és új harangok a Mátyás templomban? Néhány azokból a projektgazda álmokból, melyek több milliárd forint értékben valósulhattak meg az elmúlt években, hála egy különleges összefogásnak. Az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok Program pályázati kiírásainak köszönhetően az elmúlt időszakban összesen 135 millió euró támogatást kapott hazánk, hogy történelmi-kulturális kincseit méltó módon megőrizhesse, támogathassa és fejlessze egészségügyét, oktatási intézményeit, vagy kiemelt közalapítványainak munkáját.

Tegnap adták át a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium felújított épületét, mely az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmusok pályázatának köszönhetően, több mint 240 millió forint támogatással készült el. Ezzel 18-ra emelkedett azon beruházások száma, amelyek a finanszírozási mechanizmusoknak köszönhetően, több mint 17 millió euró (4,3 milliárd forint) támogatást nyertek. További nyolc projekt zárása a nagyon közeli jövőben várható, míg több mint hatvan projektgazda ma is nagy munkában van, hogy április 30-ig befejezze a megkezdett fejlesztését, amikor egy igazi sikertörténet végére tehetünk pontot.

„Megtiszteltetés számomra, hogy a papírok mögül kitekintve az elmúlt évek kemény munkájának eredményeképpen létrejött sikeres projekt megvalósulásának örülhetünk ma együtt.” - mondta a gimnázium tegnapi átadóján Simó Balázs, a Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának (NEP IH) főigazgatója.

A Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium épülete az elmúlt években nemcsak kívülről mutatott szomorú állapotokat, de belülről sem felelt meg a XXI. század elvárásainak. A mechanizmus több mint 240 millió forinttal támogatta a középiskola teljes körű felújítását. Az épület fenntartási költségeinek és károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében korszerűsítették a fűtési rendszert, az elektromos, a víz- és a csatornahálózatot, valamint lecserélték az elöregedett nyílászárókat. A gimnáziumot a helyi önkormányzat mellett norvég partneriskolája is segítette a projekt megvalósításában tapasztalataival, rendszeres oktatási és képzési konzultációval.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok keretében megvalósult jelen fejlesztésen felül számos beruházás fejeződött már be sikeresen.
Felújították a történelmi jelentőségű Ibsen Palotát, amely művészeti, kulturális és oktatási központtá alakult. A projekt zárásával az átfogó cél, Békés megye egyik történelmi kulturális örökségének megőrzése is teljesült.

A támogatásnak köszönhetően meditatív és művészeti központot avattak Sopronbánfalván. A kreatív és rekreációs célokat szolgáló egykori karmelita kolostor ideális helyszíne lesz az alkotó munkának és a lelki feltöltődésnek egyaránt. A projekt az európai és nemzeti kulturális örökség megőrzésén keresztül támogatja a kultúra és turizmus fejlesztését.

Mobil szűrőbusz járhatja mostantól az országot, hogy a hátrányos helyzetű sorstársaink is mihamarabb felismerjék az egyes fertőző betegségeket és megismerjék a hatékony gyógymódokat,, illetve tájékozottabbá váljanak a hazánk vezető halálokai között számon tartott rák diagnosztizálásában.  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület kifejezetten a hajléktalanok és más hátránnyal küzdő emberek egészségének megóvása érdekében indította el a modern gépekkel felszerelt, a mobil kampány céljait is felvállaló szűrő buszát.

A város lakói és a turisták számára is megnyílt Székesfehérváron a Hiemer-Font-Caraffa épülettömb. A házasságkötő terem mostantól színvonalas helyszín a holtomiglan-holtodiglan kimondására, de rendezvény- és kiállítótermet, illetve ifjúsági klubot is találnak a fehérváriak és az ideérkező vendégek a település szívében elhelyezkedő történelmi épületegyüttesben.

Az egyenlő esélyek biztosítására pályázott a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány. A fogyatékossággal élő emberek szociális és gyermekvédelmi intézményekhez való hozzáférésének javításával nemcsak a közvetlen célcsoport, de családtagjaik, közvetlen környezetük, és az egész társadalom is nyert.

Felpezsdülhet Pest megye kulturális élete, hiszen a finanszírozási mechanizmusok támogatásából Vácra is jutott egy jelentősebb összeg. A közismert Göncöl Ház felújításával nemcsak egy csodálatos épület áll régi pompájában, de az energiahatékony üzemeletetésre is lesz lehetőség, ami az épület fenntartásának költségeit csökkenti. A külső és belső megújulás mellett a felhasználhatóság is javult, hiszen sikerült a modern oktatótermeket a legújabb technikával felszerelni. 

Sok projektgazda most is nagy munkában van. Hamarosan újra megkondulhatnak a Mátyás templom történelmi harangjai, norvég mintára elindulhat a modellértékű hulladékgazdálkodási szakképzés a Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában. Csendesebb, nyugodtabb környezetben élhetnek a 3. számú főút mellett lakók, hiszen hamarosan befejeződik a terület zajvédelmi beruházása is. A felsorolást szerencsére hosszan folytathatnánk, és még nem ejtettünk szót arról a több mint hatvan projektről, amelyeknél a munkák még intenzíven folynak.

A beruházások befejeztével hazánk nemcsak új és felújított épületekkel gazdagodik, de egyes régiókban fellendülhet a turizmus, fejlődhet az oktatás színvonala, képzési támogatásban és egészségügyi szolgáltatásokban részesülhetnek azok, akik hátrányos helyzetükben eddig semmilyen segítséget nem kaptak. Egyes városokban könnyebbé válhat a munkához jutás, máshol az elviselhetetlen zajterhelés csökkenésével nyugodt életet élhetnek a lakók.

Az EGT és Norvég Finanszírozási Mechanizmusok elnevezésű támogatási konstrukciókat Norvégia, Izland és Liechtenstein annak érdekében hozta létre 2004-ben, hogy elősegítse a társadalmi és gazdasági kohézió megteremtését a kibővült Európai Gazdasági Térségben. Az erről szóló együttműködési megállapodásokat 2005-ben kötöttük meg. E megállapodások határozzák meg a finanszírozási mechanizmusok jogi és pénzügyi kereteit, a támogatási formákat, valamint a kiemelt és célterületeket, a feladatokhoz rendelt konkrét intézményeket, a beszámolás, az ellenőrzés kérdéseit, valamint a szabályozó elveket.

A mai nappal 18-ra emelkedett azon beruházások száma, amelyek túl vannak a befejezésen. Ezek együttes összköltsége meghaladja a 22 millió eurót (5,7 milliárd forintot), a népszerű nevén EGT/Norvég alapból nyújtott támogatás ezen projektek esetében több mint 17 millió euró (4,3 milliárd forint). További nyolc projekt fejeződik be néhány héten belül, így rövidesen 26, az EGT és Norvég Mechanizmusok által támogatott beruházás, fejlesztés zárul le, amely összességében közel 27 millió euró (6,89 milliárd forint) támogatás felhasználását jelenti. Ezen felül több mint hatvan projekt megvalósítása folyik, amelyek 2011. április 30-ig érkeznek befejezésükhöz.