NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Könnyítések a kedvezményezettektől elvárt kommunikációban2011. március 4.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a kormány által kidolgozott átfogó fejlesztési terv, az Új Széchenyi Terv életbe lépéséhez kapcsolódóan megújította a kedvezményezettek tájékoztatási kötelezettségeire vonatkozó dokumentumot. Az egységes keretbe és kitörési pontok köré rendezett uniós fejlesztési források felhasználása így újabb ponton válik egyszerűbbé és gyorsabbá.

A támogatási szerződéssel rendelkező projektgazdáknak projektjük megvalósítása során, annak jellegétől és méretétől függően a „Kedvezményezettek Tájékoztatási Kötelezettségei” című útmutatóban előírt kommunikációs kötelezettségeket kell teljesíteniük.

A most életbe lépő és számokkal is jól érzékeltethető könnyítések alapja az elnyert támogatási összegek nagysága. Eszerint a kommunikációs kötelezettségeket tekintve a korábbi 5 helyett mindössze 3 csoportba soroltuk a projekteket (50 millió Ft alatti támogatással rendelkező, 50 – 500 millió Ft támogatást kapott, ill. 500 millió Ft támogatási összeget meghaladó fejlesztések). A legnagyobb beruházásokat érintő első csomagban az eddig elvárt 35 kommunikációs elemet 14-re csökkentettük. Ennek következtében 7 aktivitás feletti kötelezettsége csak olyan beruházásoknak van, ahol a projekt támogatási értéke meghaladja a fél milliárd forintot. Külön kiemelésre érdemes, hogy a mindhárom csomag esetén kötelezően elhelyezendő tájékoztató táblákra vonatkozó új előírások alapján a kedvezményezettek sokkal költséghatékonyabb módon tehetnek eleget tájékoztatási kötelezettségeiknek. A korábbi táblák helyett, amelyek jelentősen megnövelték a kommunikációs költségeket, a jövőben szabvány méretű táblákat készíttethetnek a projektgazdák.

Az Új Széchenyi Terv honlapján, az „Arculat menüpont” alatt (www.ujszechenyiterv.gov.hu/arculat eléréssel) megtalálható egyszerűsített útmutató a kötelezettségek felsorolásán túl segítségként, praktikus, kézzelfogható útmutatóként is szolgál az uniós pályázatokon nyertes kedvezményezettek számára kommunikációs aktivitásaik során.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség oldalán elérhető (www.nfu.hu), az európai uniós források felhasználásáról tájékoztató TÉRKÉPTÉR - projekttartalommal és fotódokumentációval - való töltése, mint új eszköz épült be.