NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Választható lesz a közös, konszolidált társasági adóalap2011. március 18.

Az egyszerre több országban üzleti tevékenységet folytató tagállami cégek közös konszolidált társasági adóalapot választhatnának az Európai Bizottság javaslatának értelmében. Az EU adóügyi biztosa szükséges esetben kész megerősített együttműködést kezdeményezni a harmonizált társasági adóalap ügyében.

Több éves várakozást követően az Európai Bizottság elérkezettnek látta az időt régóta dédelgetett tervének előterjesztésére egy közös konszolidált társasági adóalap (CCCTB) létrehozásáról elsősorban azon európai cégek számára, amelyek egyszerre több országban is tevékenykednek és így adót is fizetnek. A CCCTB-t a cégek opcionálisan választhatnák, de ha egyszer emellett döntöttek, akkor legalább öt évig a rendszerben kellene maradniuk.

A javaslat értelmében a közös és konszolidált társasági adóalapot választó vállalkozások, függetlenül attól, hogy hány országban folytatnak üzleti tevékenységet, egy ország adóhatóságához nyújtanának be adóbevallást és az egyik tagországban elkönyvelt veszteségeiket szembe állíthatnák (konszolidálhatnák) egy másikban szerzett profittal.

Az Európai Bizottság becslései szerint az üzleti vállalkozások EU-szerte 700 millió eurót takarítanának meg az adminisztratív költségeken, további 1,3 milliárdot pedig a konszolidálásnak köszönhetően. A határon túli terjeszkedés lehetőségét kereső cégek számára pedig további 1 milliárd euró lehet évente a megtakarítás. „A CCCTB könnyebbé, olcsóbbá és kényelmesebbé fogja tenni az üzleti tevékenységet az EU-ban” – mutatott rá Algirdas Semeta, adóügyi biztos, hozzátéve, hogy az adóalap harmonizálása a külföldi befektetők szemében is vonzóbbá tenné Európát.

Semeta hangsúlyozta, hogy a Bizottságnak a javaslattal nem áll szándékában a társasági adókulcsok egységesítése az EU-ban, sőt szerinte még az ebbe az irányba tett első lépés megtétele sem. Számos uniós tagállam, köztük is elsősorban Írország, de az ugyancsak alacsonyabb adókulcsokat alkalmazó közép- és kelet-európai országok viszont éppen ettől tartanak. Attól tartanak, hogy a társasági adóalap harmonizálása az adóalapok szélesítésén keresztül már önmagában az adókulcsok felemelésére kényszerítheti ezeket a kormányokat, jelentős mértékben rontva a versenyelőnyüket.

Semeta egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy a Bizottság számításai szerint a közös és konszolidált társasági adóalap 7,9 százalékkal szélesebb lenne az Európai Unióban mért átlagnál. A biztos úgy vélte, hogy miközben a CCCTB bevezetésétől az adóverseny növekedését remélik, ám ez szerinte nem mutathat a minél alacsonyabb adókulcsok irányába.

Mivel adóügyekben egyhangú döntésre van szükség a tagállamok között, amire jelen esetben szinte semmi esély nincs, a biztos szükséges esetben arra is kész, hogy megerősített együttműködésre tegyen javaslatot. Ehhez legalább 9 ország beleegyezése szükséges, de Semeta arra számít, hogy ennél jóval többen vesznek majd részt a CCCTB-ben.