NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Svájci Hozzájárulás: Kockázati tőkealap a kis- és közepes vállalkozások támogatására2011. március 23.

2011. március 21-én Simó Balázs, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatóságának vezetője és Christian Mühlethaler, a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövete kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására vonatkozó projektmegállapodást írt alá 15,2 millió svájci frank, vagyis több mint 3 milliárd forint értékben. A projekt hosszú távon biztosítja a kkv-k finanszírozását, közvetetten pedig elősegíti, hogy a megerősödő vállalkozók új munkahelyeket teremtsenek.

A kis- és középvállalkozások létfontosságú gazdasági és társadalmi szerepet játszanak Magyarországon és mindenhol a világban. Bár hazánkban a kkv-k foglalkoztatják a munkaerő közel 70 százalékát, mégis nehezen jutnak hosszú távú vagy saját tőkéhez.
A Svájci Alap (IV Euroventures Kockázati Alap) keretein belül a Svájci Államszövetség 15,2 millió svájci frankkal járul hozzá a hazánkban megvalósuló - az állam és a magánbefektetők együttműködésével létrejövő - fejlesztésekhez. Célja a vállalkozók számára korlátozottan hozzáférhető piaci hitel-, tőke- és garanciaforrások biztosítása. Kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára tervezett pénzügyi konstrukciók segítségével mozdítja elő azok pénzügyi forrásokhoz való jobb hozzáférését.

A tőkeáttétel lehetőségével a rendelkezésre álló forrásokból több vállalkozást lehet majd segíteni, a jobb „találati aránynak” köszönhetően pedig valószínűleg nagyobb arányban jut visszatéritendő hitel az arra valóban érdemes cégeknek.

A tőke legalább 30 százalékát magánbefektetők biztosítják, akiknek befektetői tevékenységére ösztönzőleg hat az a tény, hogy a kockázati részt az állam viseli.

A projekt hosszú távú finanszírozást biztosít innovatív és növekedés központú társaságok számára, ily módon számos új munkahely megteremtése válik lehetővé és dinamikus, növekvő vásárlóerővel rendelkező kereskedelmi partnerek jöhetnek létre. Ezek a célok összhangban vannak a magyar kormány kis- és középvállalkozásokat támogató stratégiájával, ugyanakkor az így kialakult új kereskedelmi piac Svájc számára szintén előnyös lehet.