NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

A kohéziós források negyedét hívta le eddig Magyarország2011. április 1.

Meglehetősen jónak nevezte az ebben a pénzügyi időszakban rendelkezésre álló felzárkóztatási források magyarországi felhasználását az EU regionális politikáért felelős biztosa. Johannes Hahn szerint a kohéziós alapok több mint 90 százaléka már jelenleg is az EU2020 növekedési és munkahelyteremtési stratégia céljait szolgálja.

„A magyar teljesítmény meglehetősen jó” – közölte a felzárkóztatási alapok felhasználásáról az EU regionális politikai biztosa. A 2007 és 2013 között hazánk rendelkezésére álló körülbelül 25 milliárd eurónyi fejlesztési forrás több mint 70 százalékát kötötték le eddig, 25 százalékát pedig már kifizette az Európai Bizottság Magyarországnak, ami valamivel az uniós átlag feletti szintet jelent.

A biztos ugyanakkor hiányolja, hogy a kis- és közepes méretű vállalkozások pályázásának segítésére létrehozott JEREMY programból Magyarország rendelkezésére álló 700 millió eurós keretnek csak a töredékét használták fel eddig, ami a biztos szerint a magánszektor érdeklődésének és kapacitásának a hiányát tükrözi.

Hahn továbbá azt mondta, hogy a magyar GDP a 2007 és 2013 között kifizetett felzárkóztatási támogatásoknak köszönhetően 2,0-2,3 százalékkal gyarapodik majd.