NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Jobban az uniós források nyomába eredne a Parlament 2011. április 1.

Az Európai Parlament szakbizottsága azt szeretné, ha a tagállami politikusok nagyobb politikai felelősséget vállalnának azért, ahogyan az uniós forrásokat elköltik az országaikban.

Az EP költségvetési ellenőrzési bizottsága – a mentesítési eljárás keretében – jóváhagyta az Európai Bizottság 2009-es költségvetésének végrehajtásáról szóló jelentést, miután a Bizottság kötelezettséget vállalt egyebek között arra, hogy nyomás alá helyezi a tagállamokat annak érdekében, hogy nagyobb politikai felelősséget vállaljanak az uniós források elköltéséért, illetve javítsanak ezen tevékenység ellenőrzésén.

A jelentést jegyző (német, liberális) Jorgo Chatzimarkakis összességében úgy vélte: nehéz volt eldönteni, hogy a mentesítést megadják-e, vagy esetleg elhalasszák azt. A képviselő ugyanis továbbra is hiányolja az átláthatóságot a megosztott irányítás keretében végzett tagállami kiadások területén. Szerinte nehéz megmagyarázni azt a polgároknak, hogy nem tudják pontosan megmondani, mire és hogyan költötték el az uniós költségvetés 80 százalékát, ugyanakkor ezt a problémát nem oldhatja meg a Bizottság egymaga.

A szakbizottság tagjai korábban már jelezték, hogy jobb irányítási és ellenőrzési rendszert szeretnének látni, emellett szükségesnek nevezték, hogy nemzeti irányítási nyilatkozatok aláírásával a tagállami politikusok vállaljanak politikai felelősséget azért, ahogyan az uniós pénzeket elköltik az adott országban. Algirdas Semeta illetékes biztos beleegyezett egy ilyen jellegű tervezet kidolgozásába.

Semeta ugyancsak pozitívan válaszolt az EP egyéb jellegű kéréseire is, például arra, amely a kifizetések megszakítását vagy felfüggesztését javasolta arra az esetre, ha a tagállamok ellenőrzési és irányítási rendszerei hiányosnak bizonyulnak.

Az EP várhatóan a májusi plenárison szavaz a jelentésről.