NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Sajtótájékoztató a 2010 májusi-júniusi árvizek által érintett települések pályázati lehetőségeiről2011. április 4.

Becsó Zsolt, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke, és Kormány Krisztián, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség (NORDA) operatív igazgatója, március 31-én 14-órától sajtótájékoztató keretében mutatta be a 2010 májusi-júniusi árvizek által érintett településeknek szóló pályázati lehetőségeket. A március 31-én lezárult pályázat és az áprilisban megjelenő konstrukciók révén összesen 10,1 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a régió árvizek által érintett településeinek a károk helyreállítására, valamint a megelőzésre, az ár és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentésére.

2011. március 31-én elérkezett a végső beadási határideje a 2010. október 1-én megjelent, „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója” című pályázati felhívásnak. A felhívás a 2010. évi május-júniusi árvízi veszélyhelyzettel érintett települések környezetbiztonságának növelését, környezeti állapotának javítását, az ár és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentését, felszíni vizeink minőségének biztosítását, a további környezeti káresemények megelőzését célozza. A pályázati felhívást rendkívül nagy érdeklődés övezte, az elmúlt hónapokban számtalan kérdés merült fel a potenciális pályázók részéről, a NORDA kollégáit több, a pályázati felhívással kapcsolatos előadás megtartására is felkérték.

A fenti felhívás lezárultát követően hamarosan pályázhatóvá válik az Új Széchenyi Terv Zöldgazdaság-fejlesztési Programjában a Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése című kiírás. A pályázat célja hasonló a napokban zárult  konstrukcióhoz: a települések környezetbiztonságának növelése, környezeti állapotának javítása, az ár- belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése, a felszíni vizeink minőségének javítása, a további környezeti káresemények megelőzése. Új célként jelenik meg – a lezárult konstrukcióhoz képest- a települési önkormányzatok feladatkörébe tartozó belterületi vízrendezési fejlesztések esetén a belterületre hullott csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetése, a belterületi vízfolyások és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezése és a települések belterületének védelme a külterületeken keletkezett vizek káros hatásaitól.

Nem csak ez az egy pályázati felhívás szolgálja a 2010 május-júniusban keletkezett károk enyhítését, helyreállítását, ugyanis 2011 április elején írják ki – és 2011. május 2. és 2011. június 30. között pályázhatóvá válik – a „Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken” című pályázat. A konstrukció alapvető célja, hogy hozzájáruljon a 2010. májusi-júniusi árvizek által érintett településeken olyan fejlesztések megvalósulásához, melyek egyaránt szolgálják a károk felszámolását, az infrastruktúra fizikai megújítását, valamint a meglévő funkciók megerősítése mellett annak fejlesztését, bővítését. A kiírás keretében rendelkezésre álló forrás 4 000 millió Ft. A pályázati kiírásra önállóan az a 164 db települési (városi és községi rangú) önkormányzat pályázhat, amely a 2010. november 22-én közzétett előzetes regisztrációs felhívásra sikeresen regisztrált.