NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Köztes finanszírozási kategóriát javasol a Régiók Bizottsága2011. április 8.

A Régiók Bizottsága – az európai régiók besorolásánál – támogatná egy új köztes kategória létrehozását, ám az Európai Parlament egyelőre megosztottnak látszik a kérdésben.

A Régiók Bizottsága egy új, köztes finanszírozási kategória létrehozását javasolja azon régiók számára, ahol a GDP az uniós átlag 75-90 százaléka között alakul.

Az elképzelés nem új, azt már tavaly novemberben felvetette a Bizottság a gazdasági, szociális és területi kohézióról szóló ötödik jelentésében, és Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztos már februárban az Európai Parlamentben is beszélt róla.

Hiába azonban a Régiók Bizottsága támogatása, ha a tagállamok egy része még mindig meglehetősen szkeptikus, az EP pedig megosztott a kérdésben. A néppárti, német Markus Pieper például a Parlament regionális fejlesztési bizottságában előterjesztendő jelentésében ellenzi egy efféle kategória létrehozását.

Sophie Auconie (néppárti, francia) képviselő azonban úgy véli: a Pieper-jelentés „ambícióit meg kell erősíteni”, és figyelembe kell venni a választott helyi és regionális tisztviselők véleményét is. „Jelen változatában például a jelentéstervezet túlságosan negatív a köztes régiók kérdésében” – vélte a képviselő, aki hitet tett a kategória létrehozása mellett, anélkül azonban, hogy az a költségvetés növelését vonná maga után.

A Régiók Bizottsága szerint a módosítás garantálná a régiókkal szembeni egyenlő bánásmódot. A testület szükségesnek nevezte, hogy figyelembe vegyék azon régiók nehézségeit, melyek 2013-tól – első alkalommal – nem lesznek jogosultak arra, hogy a konvergencia-csoportba kerüljenek (ez utóbbi csoportba azok a régiók tartoznak, ahol az egy főre eső GDP nem éri el az EU-átlag 75 százalékát), de azokét is, melyek bár a jelenlegi programozási időszakban jogosultak a versenyképességi besorolásra, ám továbbra is nagy nehézséget jelent számukra például az EU2020 célkitűzéseinek megvalósítása.