NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Kormányrendelet a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről2011. április 12.

2011. április 1-jén hatályba lépett a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.).

Az R. 1. § (1) bekezdése értelmében a Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, az azok vagyonkezelésébe tartozó, többségi állami tulajdonban álló gazdálkodó szervezetek, valamint a Kormány közalapítványai, a közbeszerzésekről szóló törvény, valamint az államtitkot vagy szolgálati titkot, illetőleg alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdeket érintő vagy különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos szabályairól szóló kormányrendelet szerinti beszerzéseik megvalósításakor a rendelet előírásai szerint kötelesek eljárni.

Az R. 1. § (2) bekezdése rögzíti azokat a speciális típusú beszerzéseket, melyekre a rendelet hatálya nem terjed ki, így többek között azt is, hogy nem tartoznak a rendelet hatálya alá azon beszerzések, amelyek megvalósítása részben vagy egészben nem hazai költségvetési forrásból történik.

Fentiek alapján megállapítható, hogy az egészben vagy részben európai uniós forrásból megvalósuló beszerzések esetében az R. rendelkezéseit nem kell alkalmazni.