NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Banki forrásokon kívüli eszközökkel segítenék meg a kkv-kat 2011. április 14.

A bankon kívüli finanszírozás eszközeivel segítenék meg az európai kisvállalkozásokat a Bizottság és a tagállamok képviselői – derült ki az ipari miniszterek informális ülésén.

Miután a pénzügyi válság következtében a kis- és középvállalkozások a bankoktól meglehetősen nehezen jutnak forráshoz, ezért – a versenyképességüket erősítendő – fel kell kutatni a bankon kívüli finanszírozás lehetőségeit – hangzott el az ipari miniszterek informális ülésén. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára a szóba jöhető eszközök közül példaként említette a kockázati tőke bevonását, a tulajdonrészen alapuló finanszírozást, vagy a kereskedelem előtti közbeszerzést.

Az államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon június végéig dolgozzák ki a kereskedelem előtti közbeszerzés részleteit, mely lehetővé teszi majd, hogy az innovatív kisvállalkozások viszonylag könnyen jussanak pénzeszközökhöz. A szabályozás várhatóan a jövő év elején lép hatályba.

Antonio Tajani ipar- és vállalkozáspolitikért felelős biztos fontosnak nevezte, hogy a kis cégek kilépjenek a saját régiójuk és a belső piac határain. A biztos továbbá rámutatott, hogy a Bizottság még az év vége előtt (várhatóan októberben vagy novemberben) mutatja be a kis- és középvállalkozások nemzetköziesedéséről szóló stratégiáját. A szabályozás fontosságát jól mutatja az is, hogy az európai kis- és közepes vállalkozásoknak jelenleg csupán 25 százaléka exportál a származási országon kívül, és 5 százalékuk az, amely az EU-n kívülre is szállít.

„Lehetővé kell tenni, hogy a kis cégek exportálhassanak, és új piacokat fedezhessenek fel” – húzta alá Antonio Tajani, aki ugyanakkor kiemelte a magas szintű minőség biztosításának fontosságát is. Ebből a szempontból a biztos jó gyakorlatnak nevezte, ha a külföldi piacokra törekvő kis cégek klaszterekbe tömörülnének.

A Bizottság egyébként arra kéri a tagállamokat, hogy a Huszonhetek nevezzenek ki olyan kkv-nagyköveteket, akik azt vizsgálnák, hogy az adott országban megfelelően alkalmazzák-e a kisvállalkozásokkal kapcsolatos szabályozásokat. A Huszonhetek kkv-nagykövetei a tervek szerint május 24-25-án Budapesten tartják első ülésüket.