NFÜ Nemzeti
Fejlesztési Ügynökség

Elérhetőségek

Írjon nekünk:
http://www.nfu.hu/eugyfelszolgalat
Infovonal: 06 40 638-638 Telefonos menürendszer

small counter placeholder

Európai Innovációs és Technológiai Intézet: a Bizottság konzultációt folytat a jövőbeli stratégiáról2011. április 14.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet sikeres indulását követően az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít az EIT jövőbeli stratégiájáról. A konzultáció eredményeit felhasználják az EIT „stratégiai innovációs menetrendjéhez”, amelyre vonatkozóan a Bizottság ez év végéig tervez javaslatot tenni. A menetrend kiemeli, melyek az intézet fő prioritásai 2020-ig, és figyelmet fordít az intézet küldetésére és célkitűzéseire, finanszírozására, valamint azokra a témákra, amelyekkel az intézet az elkövetkezőkben foglalkozik majd.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) olyan autonóm uniós testület, mely az úttörő jellegű tudományos és innovációs társulásokon keresztül világszínvonalon is meghatározó innováció ösztönzésére törekszik. Az EIT a 2007-től 2013-ig tartó időszakra 309 millió eurót kapott az Unió költségvetéséből.

„Az Európai Innovációs és Technológiai Intézettel új együttműködést építünk a felsőoktatás, a kutatás és az üzleti élet között. A Bizottság kész meghallgatni partnerei véleményét, mielőtt véglegesítené a jövőbeli stratégiáról szóló javaslatot. Célunk, hogy tanuljunk az intézet első működési szakaszának tapasztalataiból, és előkészítsük az EIT bővítését. Az intézetben nagy lehetőségek rejlenek arra, hogy az innováció és a vállalkozói készségek motorjává váljon Európában” – jelentette ki Vasziliu biztos.
Az EIT igazgatási székhelye Budapesten található, de Barcelonától Stockholmig 16 európai helyszínen működik a köz- és magánszféra közötti, határokon átnyúló partnerségek keretében, melyek „tudományos és innovációs társulásokként” (TIT-ek) ismertek. A TIT-ek összekötő szerepet játszanak a legkiválóbb felsőoktatási intézmények, kutatóközpontok és a vállalkozások között.

Eddig három TIT jött létre: egyikük a fenntartható energiára („InnoEnergy”), a másik az éghajlatváltozásra („Climate”), míg a harmadik az információs és kommunikációs társadalomra (EIT ICTLabs) fókuszál.

A konzultáció kiegészíti az uniós kutatás- és innovációfinanszírozás jövőjéről szóló széleskörű vitát.
A konzultációhoz április 14-től lehet hozzászólni. Az érdekelt felek június 30-ig nyújthatják be észrevételeiket. Az eljárás eredményei, egy független értékelés és az EIT javaslata alapján a Bizottság 2011 decemberéig előterjeszti a stratégiai innovációs menetrendet.